Nieuws
donderdag, 24 nov 2022

“De premier en zijn regering verliezen elke geloofwaardigheid”

Foto: wikimedia commons. Nikolai Karaneschev.  “De premier en zijn regering verliezen elke geloofwaardigheid”

Het Vlaams Belang stelt vast dat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld), na haar ontslag, steeds meer gelijk krijgt inzake haar voorzichtige begrotingsaanpak. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn regering verliezen elke geloofwaardigheid”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Niet De Bleeker, maar de ganse paars-groene regering zou haar ontslag moeten indienen.” 

De vervanger van De Bleeker, kersvers staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld), beleefde gisteren haar vuurdoop in het parlement. De Europese Commissie kwam haar advies over de begroting voorstellen en was daarbij ongezien streng voor de federale regering. “Structurele maatregelen ontbreken en de uitgaven ontsporen, dat wordt ook zwart op wit bevestigd in het advies van de Commissie”, aldus Vermeersch. “België doet het slechter dan de zogenaamde 'Club Med'-landen en is meteen de slechtste van het Europese klassement. Een zoveelste blaam voor het premierschap van De Croo”

“De begroting is grotendeels op los zand gebaseerd”

“Meer dan ooit te voren zijn de voorziene inkomsten hoogst onzeker, denk aan de regeling van de overwinsten, en werden de voorziene uitgaven ook weggelaten uit de begroting, denk aan de permanente btw-verlaging. En heel wat hervormingen, waaronder de fiscale hervorming en de verhoging van de accijnzen liggen nog op de tekentafel van de regering”, vervolgt Vermeersch. “Er zijn dus heel wat losse eindjes en van ernstig en geloofwaardig begrotingswerk is geen sprake.”

Eerste minister Alexander De Croo beweerde vorige week in het parlement nog resoluut dat de permanente btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent de komende jaren geen extra gat in het budget zou slaan. Regeringspartijen PS en Ecolo-Groen betwisten nu deze budgetneutraliteit. “Zij zeggen daarmee eigenlijk dat staatssecretaris De Bleeker, die ontslag genomen heeft, gelijk had. En dat de premier dus fout zat”, besluit Vermeersch. “Deze regering weet van geen hout pijlen meer te maken, maar voor Vlaams Belang is het duidelijk welke richting we uit moeten: de btw-verlaging moet permanent worden en mag niet worden gecompenseerd door een accijnsverhoging. Wat met ene hand werd gegeven, mag niet met de andere worden teruggepakt.”