Nieuws
woensdag, 28 feb 2024

Debat over partijfinanciering dient enkel om oppositie monddood te maken

Foto: iStock. Debat over partijfinanciering dient enkel om oppositie monddood te maken

Vandaag werd in de commissie Grondwet gediscussieerd over een hervorming van de partijfinanciering. “Het ging om een zoveelste rondje palaveren, terwijl het doel voor iedereen al lang duidelijk moet zijn: besparen op het politieke systeem”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Joris De Vriendt. “Maar daar had de meerderheid geen oren naar. Zij willen enkel de oppositie hinderen of verbieden haar boodschap via sociale media rechtstreeks naar de kiezer te brengen. En dat is niets anders dan een aanslag op de democratie.”

Het Vlaams Belang wil zoals bekend de partijdotaties halveren. “Die zijn buitensporig geworden omdat de machtspartijen in een krimpscenario zaten”, aldus De Vriendt. “Om hun groeiend financieel probleem op te lossen hebben ze doorheen de jaren de te verdelen koek simpelweg groter gemaakt. Een misselijkmakende en vooral onhoudbare toestand.”

“Vivaldi zet de aanval in op de democratie”

“Vandaag mocht in de commissie Grondwet evenwel nog maar eens duidelijk blijken dat de Vivaldi-partijen niets willen weten van snijden in eigen middelen”, gaat De Vriendt verder. “Waar wel volop over mocht worden gediscussieerd, was het droogleggen van de middelen die politieke partijen aan sociale media kunnen besteden. Een valse en vooral gevaarlijke discussie, omdat het een rechtstreekse aanval van de systeempartijen is op de oppositie en hun communicatiemiddelen met de kiezer. Een aanval op de democratie dus.”

Voor het Vlaams Belang moet voor iedereen de lat even hoog liggen. “Iedere studie toont aan dat, in verhouding tot het aantal kiezers, onze parlementsleden in de media veel te weinig aan het woord mogen komen. En hun opiniestukken worden in de kranten steevast geweigerd. De hoge uitgaven voor sociale media zijn voor ons dan ook een bittere noodzaak”, besluit De Vriendt. “De meerderheidspartijen, die zoveel vrije meningsuiting als op de sociale media niet aankunnen, misbruiken de discussies over de partijfinanciering om de oppositie monddood te maken. De rekening zullen ze op 9 juni gepresenteerd krijgen.”