Persberichten
maandag, 17 jul 2023

Demir forceert op eigen houtje groenlinks stikstofbeleid

Het Vlaams Belang roept op om Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) van het stikstofdossier te halen. Demir kondigde vandaag aan dat ze zelf een reeks maatregelen neemt, los van de goedkeuring van de regeringspartners. “In welke mate kunnen we nog van coalitiepartners spreken als bij gebrek aan een onderling akkoord een minister gewoon eenzijdig het beleid voor de hele regering uitstippelt?”, vraagt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) zich af. “Demir ramt koste wat kost een groenlinks beleid door de strot van onze landbouwers.” 

Vorige week bereikte de Vlaamse regering geen akkoord over een ontwerp van stikstofdecreet. Coalitiepartner cd&v verklaarde zich niet akkoord. Met een ministeriële instructie wil Demir nu zelf “een aangescherpt kader” voor stikstof creëren. “Er is dringend nood aan een regeling die de belangen van onze landbouw en voedselzekerheid voorop stelt”, zegt Janssens. “Maar Demir neemt vandaag de sprong vooruit ten koste van onze landbouwers. De minister wil koste wat kost haar wil doorduwen. In welke mate kunnen cd&v, Open Vld en N-VA zichzelf nog coalitiepartners noemen in een dergelijk klimaat?”

“De maatregelen zijn een regelrechte aanval op de Vlaamse landbouwsector”

Volgens het Vlaams Belang zal de impact van de ministeriële instructies op de Vlaamse landbouwsector “vernietigend” zijn. Tot het pakket maatregelen behoort onder meer een onvergunbaarheidsdrempel van 0,025 procent ammoniakuitstoot voor nieuwe vergunningsaanvragen uit de veeteelt. Ook zal men vergunningen zonder uitstootvermindering niet meer verlengen en zal de Vlaams overheid in beroep gaan tegen elke vergunning die in strijd is met de aangekondigde maatregelen. “De maatregelen zijn een regelrechte aanval op de Vlaamse landbouwsector”, zegt ook Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

De partij zei vrijdag al dat de minister “zelfs slinkse trucs niet schuwt om alsnog haar groenlinkse beleid er zonder compromissen door te duwen”. “En dat is exact wat we nu zien gebeuren”, besluit Sintobin die morgen minister Demir in het Vlaams Parlement over de kwestie zal ondervragen. “Het grootste slachtoffer zijn alweer onze landbouwers.”