Nieuws
donderdag, 08 jun 2023

Demir mag illegaal asielcentrum Koksijde niet laten passeren

Het Vlaams Belang vindt dat de Vlaamse regering de illegale uitbreiding van het asielcentrum in Koksijde niet mag laten passeren. “Voor Nicole de Moor lijkt Vlaanderen wel the far west waar alles mogelijk is”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Demir moet erop toezien dat de wetgeving gerespecteerd wordt. Sluit deze ongevraagde asielcentra en verhoog de uitstroom van asielzoekers.”

In het Vlaams Parlement vond er een debat plaats over het asielcentrum van Koksijde. Deze opvangplek werd in 2015 tijdelijk geopend, maar wordt sinds augustus 2020 opnieuw gebruikt. Op het militair domein is er opvang voor 300 asielzoekers gevestigd. Eind vorig jaar stelde de lokale politie echter vast dat het asielcentrum illegaal uitgebreid werd met maar liefst 37 onvergunde wooncontainers. Fedasil en de bevoegde staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) willen dat deze uitbreiding geregulariseerd wordt, maar namen de afgelopen zes maanden nog geen initiatief. Eerder dit jaar probeerde de staatssecretaris nog om een asielcentrum te openen in een natuurdomein in Kampenhout en in een rusthuis in Keerbergen. In alle gevallen was er een probleem met de geldende wetgeving in Vlaanderen.

“Zonder inspraak van burgers en gemeenten worden overal in Vlaanderen asielcentra geopend, nu ook met illegale bouwwerken”

“Voor Nicole de Moor lijkt Vlaanderen wel the far west waar alles mogelijk is”, zegt Sintobin. “Men moet dit maar eens proberen als burger. Wie zich fout parkeert of illegaal een tuinhuisje zet, krijgt onmiddellijk een boete.”

Het Vlaams Belang vindt dat Vlaanderen de illegale uitbreiding van het asielcentrum in Koksijde niet mag laten passeren. “Zonder inspraak van burgers en gemeenten worden overal in Vlaanderen asielcentra geopend, nu ook met illegale bouwwerken”, aldus Sintobin. “Demir moet erop toezien dat de wetgeving gerespecteerd wordt. Sluit deze ongevraagde asielcentra en verhoog de uitstroom van asielzoekers.”