Nieuws
woensdag, 09 aug 2023

Dode in kraakpand met illegalen in Vilvoorde

In een door illegalen gekraakt pand in Vilvoorde is maandag een dode gevallen. De politie heeft in het kraakpand veertien personen opgepakt die onder meer in het bezit waren van knuppels en messen. “Het gaat om misdadigers die al meermaals het bevel hebben gekregen het grondgebied te verlaten”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. “Deze problematiek wordt steeds groter in de Vlaamse Rand. Het zoveelste voorbeeld dat onze grenzen eenvoudigweg niet serieus worden genomen. Niet door die illegalen en al zeker niet door de Vivaldi.”

Het slachtoffer zou zodanig erg zijn toegetakeld dat het nog niet geïdentificeerd kon worden. Het waren uiteindelijk buurtbewoners die de politie moesten verwittigen, omdat ze verschillende mensen met knuppels zagen rondlopen. “Het zijn criminele situaties zoals we die al een tijd kennen uit Brussel”, zegt Slootmans. “Daar werden al meerdere panden gekraakt door illegalen. Meestal worden ze daarbij geholpen door linkse en extreemlinkse ngo’s om een politiek statement te maken.”

“Elk weldenkend mens zou verwachten dat wie een misdrijf pleegt en betrapt wordt illegaal in het land te verblijven onmiddellijk het land wordt uitgezet”

Volgens burgemeester Hans Bonte (Vooruit) zijn van de opgepakte personen verschillende bekend bij de lokale politie. Ze zouden al meermaals opgepakt zijn voor misdrijven en men zou herhaaldelijk vastgesteld hebben dat ze illegaal in het land verblijven. “Elk weldenkend mens zou verwachten dat wie een misdrijf pleegt en betrapt wordt illegaal in het land te verblijven onmiddellijk het land wordt uitgezet”, aldus Slootmans. “Maar dat is telkens opnieuw niet het geval. Het is een georkestreerd opengrenzenbeleid.” Ook socialistisch burgemeester Bonte geeft toe dat er sprake is van “een falend uitwijzingsbeleid”. 

Slootmans waarschuwt dat de problemen steeds verder zullen uitdeinen. “Dit wordt het nieuwe normaal als we niet dringend het roer drastisch omgooien”, zegt hij. “De Vlaamse Rand begint meer en meer op Brussel te lijken. Het zal daar echter niet bij blijven. Met Vivaldi zullen meer en meer steden en gemeenten een steeds groeiende groep illegalen huisvesten. Linkse partijen schotelen hen zelfs alweer een collectieve regularisatie voor. Enkel met het Vlaams Belang kunnen we de tanker keren.”