Nieuws
dinsdag, 08 aug 2023

Illegalen niet regulariseren, maar repatriëren

Volgens Ecolo zou het meer dan een miljard euro kosten om alle illegalen in België te repatriëren. De Franstalige ecologisten pleiten daarom voor een grootschalige regularisatie. “Dit is een totaal uit de lucht gegrepen cijfer om vooral niets aan het open grenzenbeleid te moeten doen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “De asielfactuur alleen bedraagt al meer dan een miljard euro. Een nieuwe regularisatieronde zou niet alleen een fortuin kosten, maar zou ook een totaal verkeerd signaal zijn en een nieuw aanzuigeffect creëren.”

Volgens een studie van de VUB zouden er op dit moment 127.000 illegalen in België bevinden. In de Franstalige pers heeft Ecolo-kamerlid Simon Moutquin laten optekenen dat het volgens hem onmogelijk is om die allemaal te repatriëren. Dit zou volgens de ecologist immers meer dan een miljard euro kosten. Moutquin spreekt over een Kafkaiaanse toestand om mensen uit te zetten, terwijl er een hoge nood is aan werkkrachten. Volgens hem staan deze illegalen namelijk te springen om aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan de sociale zekerheid. Het Kamerlid vindt dat er moet nagedacht worden over een algemene regularisatie van illegalen. Hij krijgt hiervoor steun van de Franstalige socialisten van PS. In 2000 en 2009 vonden er al zo’n regularisatierondes plaats.

“Dit cijfer van 1 miljard is totaal uit de lucht gegrepen om vooral niets aan het open grenzenbeleid te moeten doen”, zegt Van Grieken. “Moutquin is dan ook niet aan zijn proefstuk toe op vlak van onzin verspreiden. Eerder dit jaar pleitte hij er nog voor om Aalst Carnaval te verbieden wegens vermeend racisme.” 

“Wie illegaal het land binnenkomt, heeft geen enkel recht om hier te mogen blijven”

Volgens het Vlaams Belang is het niet de kostprijs van repatriëringen het probleem, maar die van het huidige asiel-en migratiebeleid. “De asielfactuur alleen bedraagt al meer dan een miljard euro”, aldus Van Grieken. “Indien we alle kosten waar we mee opgezadeld zitten door het decennialange asiel en migratie-wanbeleid meerekenen, spreken we zelfs over meerdere miljarden.”

Van Grieken is dan ook radicaal tegen een nieuwe regularisatieronde. “Die zou niet alleen een fortuin kosten, maar zou ook een totaal verkeerd signaal zijn en een nieuw aanzuigeffect creëren. Wie illegaal het land binnenkomt, heeft geen enkel recht om hier te mogen blijven.”