Persberichten
zondag, 18 feb 2024

Doe werken weer lonen

Foto: iStock. Doe werken weer lonen

Het Vlaams Belang reageert sterk afwijzend op het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette om een kortere werkweek in te voeren. “Arbeid wordt in dit land kapotbelast, daar zit het probleem”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is tijd dat er werk wordt gemaakt van een drastische vermindering van de lasten op arbeid. Werken moet weer lonen.”

“Wat Magnette in zijn verkiezingspraat uitkraamt, is totaal onbetaalbaar”, aldus Van Grieken. “We hebben nood aan een sterke vermindering van de lasten op arbeid, zodat we meer netto uit bruto kunnen halen. Het Vlaams Belang pleit voor de afschaffing van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, het optrekken van de belastingvrije som tot het niveau van het leefloon en een verlaging van het tarief van de tweede belastingschijf van de inkomstenbelastingen van 40 naar 30 procent. Deze maatregelen zorgen ervoor dat iemand met een mediaan bruto maandloon van 3.500 euro 230 euro netto per maand extra overhoudt.” 

“Terwijl in Wallonië al beduidend minder gewerkt wordt, gaat Magnette pleiten voor minder werken”

“Het was uitgerekend Paul Magnette die eerder al stelde dat Vlamingen hard werken maar dat Walen van het leven genieten. Hij is met deze verkiezingspraat dus niet aan zijn proefstuk toe. En dat was toen ook al geen grap maar een harde waarheid”, aldus nog Van Grieken. “Terwijl een Vlaming 37,3 uur werkt per week is dat voor een Waal 36 uur, of 1,4 jaar minder op een carrière van 40 jaar.” De voorzitter wijst ook op de Eurostat-cijfers die ontegensprekelijk aangeven dat minder Walen werken. Op de actieve leeftijd tussen 20 en 64 jaar is dat in Vlaanderen 75 procent, in Wallonië amper 65 procent. “Terwijl er in Wallonië dus al beduidend minder gewerkt wordt, gaat deze Waalse socialist voor nog minder werken pleiten.”

“Een werkweek van vier dagen, met 32 uur, is budgettair onhaalbaar. Dat is dagdromerij”, besluit Van Grieken. “Om op een realistische manier tot een eerlijk en sociaal beleid te komen moet werken weer lonen en moeten de lasten op arbeid drastisch naar beneden.”