Persberichten
woensdag, 28 feb 2024

Door Vlaanderen gesubsidieerde organisaties voeren haatcampagne tegen Vlaams Belang

Foto: Vlaams Belang. Door Vlaanderen gesubsidieerde organisaties organiseren haatcampagne tegen Vlaams Belang

Het Vlaams Belang reageert verbolgen op een campagne van de door de Vlaamse overheid als sociaal-culturele beweging erkende Orbit vzw. De organisatie lanceert onder meer een krantje, workshops en een  gezelschapsspel waarin ze onwaarheden verspreidt over de standpunten van het Vlaams Belang. Ze werkt daarvoor ook samen met de organisatie Hart Boven Hard. “Deze extreemlinkse organisaties worden gesubsidieerd met Vlaams belastinggeld om aan politiek van het meest bedenkelijke allooi te doen”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Het is ronduit onvoorstelbaar dat deze Vlaamse regering zulke haatdragende politieke organisaties subsidieert en erkent als sociaal-culturele beweging.”

‘Het ware gelaat van extreemrechts’. Zo heet de campagne van onder meer Orbit vzw in de vorm van een “krant om mee op stap te gaan”, “een vormingsaanbod voor vrijwilligers die meedoen met acties in de publieke ruimte”, “een artistiek aanbod voor in de publieke ruimte” en “een gezelschapsspel”. In dat spel krijgen spelers een twintigtal stellingen die ze als ‘waar’ of ‘niet waar’ moeten bestempelen. De stellingen gaan allemaal over het Vlaams Belang en kloppen inhoudelijk niet. Zo wordt beweerd dat de partij tegen de bouw van nieuwe sociale woningen is, de Russische inval in Oekraïne niet veroordeelt en voor terrorisme is. 

“De Vlaamse regering met N-VA op kop pompt massaal Vlaams belastinggeld in extreemlinkse organisaties die aan politiek doen”

Het Vlaams Belang is verbolgen over de campagne. “Er worden flagrante leugens verteld over ons partijprogramma”, zegt Brusselmans. “Het Vlaams Belang voert net campagne om meer sociale woningen te bouwen, heeft steeds de Russische inval in Oekraïne fel veroordeeld en steunt natuurlijk geen terrorisme.” Orbit vzw is erkend door de Vlaamse overheid als sociaal-culturele beweging en wil naar eigen zeggen een “bondgenoot in de wereld van superdiversiteit en migratie” zijn. Orbit vzw kreeg vorig jaar 182.000 euro, enkel en alleen vanuit het departement cultuur. Hart Boven Hard kreeg in 2023 maar liefst 190.000 euro aan subsidies toegekend vanuit de Vlaamse overheid.

“Dat dergelijke organisaties erkend kunnen worden als sociaal-culturele beweging door deze Vlaamse regering en subsidies krijgen tart alle verbeelding”, besluit Brusselmans. Het Vlaams Parlementslid kondigt aan minister-president Jan Jambon (N-VA) op de rooster te leggen over de campagne en de erkenning van Orbit vzw. “Dit voorval is symptomatisch voor het subsidiebeleid van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering met N-VA op kop pompt massaal Vlaams belastinggeld in extreemlinkse organisaties die aan politiek doen. Het Vlaams Belang eist dat Orbit vzw, maar ook Hart Boven Hard onmiddellijk hun erkenning als sociaal-culturele beweging verliezen.”