Persberichten
donderdag, 27 apr 2023

Dossier Vandecasteele: “Vivaldi gaat voor ordinaire gevangenenruil zonder garanties”

Foto: iStock. Dossier Vandecasteele: “Vivaldi gaat voor ordinaire gevangenenruil zonder garanties”

Vlaams Belang benadrukt dat de mogelijke uitwisseling van Vandecasteele, een ngo-medewerker die onschuldig in Iran vastzit, met de Iraanse terrorist Assadolah Assadi een ordinaire gevangenruil betekent zonder garanties voor België. De Belgische autoriteiten hebben een officieel verzoek gericht aan Teheran voor de uitlevering van Vandecasteele, dat Iran beantwoordde met een verzoek om uitlevering van Assadi. Het Iraanse ministerie verklaarde dat er nu gauw een ruil kan plaatsvinden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). Een ordinaire gevangenenruil dus. Zonder dat we de garantie hebben dat Assadi geen gevaar meer zal vormen voor de nationale én Europese veiligheid, noch dat Vandecasteele effectief naar België zal terugkeren.”

Op 18 april is het overbrengingsverdrag voor gevonniste personen tussen België en Iran van kracht geworden. Dezelfde dag nog verzocht België Iran om de terugkeer van Vandecasteele, die al meer dan een jaar in mensonwaardige omstandigheden opgesloten zit in dat land. Iran op zijn beurt maakte handig gebruik van het verdrag om naar de uitlevering van Assadi te vragen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ontkende stellig dat er sprake was van een gevangenenruil en had het over manipulatie van het Iraanse regime. 

“Volgens de minister staan de dossiers Vandecasteele en Assadi los van elkaar en voorziet het verdrag niet in een ruil”, aldus Samyn. “Maar regeringen die dit soort uitleveringsdeals met Iran sluiten, ontkennen altijd dat het gaat om een gevangenenruil. In de zaak van de Brit Richard Ratcliff, waarvan de echtgenote zes jaar in Iran vastzat, betaalde het Verenigd Koninkrijk prompt een achterstallige schuld van 450 miljoen euro. Volgens hem ging het toen ook duidelijk om een ‘quid pro quo’, een gijzelingsverdrag.”

“Het overbrengingsverdrag speelt de terreuragenda van Iran in de kaart”

Hoe dan ook ziet het er niet naar uit dat België Assadi snel naar Iran kan overbrengen, ondanks de verklaringen van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat een gevangenenruil nu snel kan plaatsvinden. “Het Grondwettelijk Hof verplicht de Belgische overheid de slachtoffergroepen, de Iraanse oppositiebewegingen in Europa, in kennis te stellen indien zij Assadi willen uitleveren”, vervolgt Samyn. “Zij zullen dan naar de rechtbank stappen waardoor het dossier opnieuw vast komt te zitten.”

Voor het Vlaams Belang is een onevenwichtige gevangenenruil tussen de veroordeelde terrorist Assadi en de onschuldige Vandecasteele onaanvaardbaar. De partij heeft zich van meet af aan tegen het overbrengingsverdrag gekant. “Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran in de kaart speelt”, besluit Samyn. “Wij herhalen ons standpunt dat Iran Vandecasteele onvoorwaardelijk moet vrijlaten en dat een terrorist als Assadi onvoorwaardelijk achter de tralies moet blijven. In de tussentijd roepen wij op tot onmiddellijke verbetering van Olivier Vandecasteele’s mensonwaardige detentie-omstandigheden.”