Nieuws
donderdag, 25 mei 2023

Dotaties koningshuis stijgen alweer

Foto: wikimedia commons. Fernando Losada Rodriguez. Dotaties koningshuis stijgen alweer

Nu de inflatie het leven duurder dan ooit maakt en de begroting bloedrood kleurt, eist het Vlaams Belang van de koninklijke familie een gebaar van solidariteit. In de eerste plaats door de dotaties niet langer te indexeren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Om de staatsfinanciën op orde te krijgen heeft men in het verleden van de werkende Vlamingen reeds meermaals een indexsprong gevaagd. Maar die logica geldt blijkbaar niet voor de familie Van Saksen-Coburg.”

Van het duurdere leven heeft de koninklijke familie geen last. Zo staat in de media vandaag te lezen dat bijvoorbeeld oud-koning Albert door indexatie 91.000 euro meer krijgt dan in 2022. Vermeersch benadrukt dat de koninklijke familie eind 2022 reeds een verhoging kreeg van 180.000 euro, en dat daar nu bij de begrotingscontrole nog eens 1.120.000 euro bovenop komt. “De Belgische monarchie, inclusief de kosten voor het onderhoud van de koninklijke paleizen, allerhande reiskosten en de kosten voor de beveiliging, kost ons in 2023 ruim 42 miljoen”, aldus het Kamerlid. “Dat is één miljoen driehonderdduizend euro meer dan vorig jaar.”

“Hoog tijd om deze geldverslindende ondemocratische instelling af te schaffen”

“De eerste Belgische koning behoorde tot de verarmde Duitse adel”, vervolgt Vermeersch. “Bijna twee eeuwen later hoeft de familie Van Saksen-Coburg zich financieel geen zorgen meer te maken dankzij de belastingbetaler.” België is dan ook één van de weinige koninkrijken waar de hele familie leeft van de belastingbetaler. “Naast de dotatie voor de koning, voor een bedrag van ruim 14 miljoen euro in 2023, krijgen ook de vroegere koning en de prinsen een dotatie. Samen goed voor nog eens bijna twee miljoen euro.”

“Met een prijskaartje van ruim 42 miljoen euro is het Belgisch koningshuis een pak duurder dan de meeste monarchieën. In landen als Denemarken, Zweden of Spanje kost het koningshuis ruim de helft minder”, merkt Vermeersch tot slot op. “Het is dan ook hoog tijd om deze geldverslindende ondemocratische instelling af te schaffen.”