Nieuws
vrijdag, 19 apr 2024

Dringende maatregelen nodig tegen malaise bij Noodcentrale 112 Oost-Vlaanderen

Foto: iStock. Dringende maatregelen nodig tegen malaise bij Noodcentrale 112 Oost-Vlaanderen

Het Vlaams Belang roept minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) op om actie te ondernemen om de wantoestanden bij de Noodcentrale 112 in Oost-Vlaanderen te verhelpen. "Als er zich drama's zouden voordoen, kan de minister niet langer de andere kant opkijken”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. "Ze moet dringend in dialoog gaan met het personeel, en een delegatie op haar kabinet ontvangen. Het is vijf over twaalf."

“Het personeelstekort is schrijnend”, aldus Depoortere, die een brandbrief ontving van twintig personeelsleden waarin ze een ware noodkreet uitten. “En het hoge personeelsverloop verergert die situatie. De achterblijvende medewerkers zijn overbelast, en voelen zich niet meer gewaardeerd en ondersteund." Het Kamerlid dringt onder meer aan op meer medische ondersteuning binnen de noodcentrales, zoals medische regulatoren en de aanstelling van een adjunct medisch directeur. Daarnaast wil hij dat de problemen met software en infrastructuur concreet worden aangepakt. Ook de efficiëntie van de aanwervingsprocedure en de coördinatie tussen verschillende instanties vormen voor Depoortere een grote zorg.

“De ernst van de situatie dringt blijkbaar niet door bij Verlinden”

"Ik heb de minister de voorbije legislatuur al meermaals aangesproken over het personeelstekort en het personeelsverloop, Maar de ernst van de situatie dringt blijkbaar niet door”, vervolgt Depoortere. “Om haar te wijzen op de urgentie, en om haar tot onmiddellijke actie op te roepen, leg ik Verlinden alvast tien concrete en kritische vragen voor.”

In een poging de situatie te deblokkeren dringt voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Depoortere tot slot aan dat minister Verlinden zo snel mogelijk een delegatie van de 112-personeelsleden op haar kabinet ontvangt. “Ik hoop dat de minister ingaat op dit voorstel en tijd neemt te luisteren naar hun verhaal en openstaat voor door het personeel voorgestelde oplossingen”, besluit hij.