Nieuws
vrijdag, 10 jun 2022

E-commerce moet in Vlaanderen op verantwoorde manier verankerd worden

Het gebrek aan eigen e-commercebedrijven in Vlaanderen kost ons volgens het VBO jaarlijks 1 miljard euro en 6.000 jobs. “We moeten e-commerce op een goede en verantwoorde manier kunnen verankeren in Vlaanderen“, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot, die kersvers minister van Economie Jo Brouns hierover ondervroeg in het Vlaams Parlement.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) berekende dat het gebrek aan e-commerce in België jaarlijks 1 miljard euro en 6.000 jobs kost. Hierdoor ging er in de periode 2012-2019 tot 0,3 procentpunt bbp-groei per jaar verloren. Volgens de ondernemersorganisatie wringt het schoentje bij de verkoop van standaardproducten, waarbij prijs en leveringssnelheid cruciaal zijn. Al in 2017 raamde de handelsorganisatie Comeos dat België 17.000 banen in e-commerce verloren zag gaan aan de buurlanden, in het bijzonder aan Nederland. Webwinkels leveren in ons land dan ook al jaren vanuit distributiecentra net over de grens.

“Brouns voorganger op Economie, Hilde Crevits, stelde begin februari voor om de internetverkoop in Vlaanderen te verankeren, omdat het zwaartepunt op dit moment nog steeds in het buitenland ligt”, zegt Ilse Malfroot. “Er is jammer genoeg nog veel weerstand hiertegen, waardoor we als land enorm veel jobs en inkomsten mislopen.”

“E-commerce kan ons helpen om tot een werkzaamheidsgraad van 80 procent te komen”

Volgens Malfroot is er geen twijfel over dat e-commerce in de toekomst nog aan belang zal winnen, maar mogen we geen misstanden zoals bij PostNL dulden. “We moeten nadenken hoe we dat op een goede, verantwoorde manier kunnen verankeren in Vlaanderen, rekening houdend met goede arbeidsomstandigheden voor onze werknemers.”

Daarnaast moet er ook geluisterd worden naar de bekommernissen van de werkgevers. “Momenteel stoten bedrijven nog op heel veel regelneverij en planten ze hun vestigingen liever in het buitenland neer“, aldus Malfroot”. “Het gevolg is natuurlijk dat Vlaanderen miljarden aan inkomsten verliest, terwijl we op die manier net zouden kunnen inzetten op jobs voor kort- en middengeschoolde profielen. Als het de Vlaamse regering menens is om tot een werkzaamheidsgraad van 80 procent te komen, moet ze een maatschappelijk verantwoorde e-commerce alle kansen geven.”