Nieuws
dinsdag, 14 jun 2022

Ecolo-groen speelt politieke spelletjes op kap van Defensie

“Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) plant een verhoging van het budget van Defensie maar in de verre toekomst”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Annick Ponthier. Het Vlaams Belang wil dit budget op dit ogenblik structureel verhogen. “De huidige explosieve veiligheidscontext, niet alleen inzake Rusland, maar als reactie op een steeds onstabielere wereld - vereist een andere aanpak dan deze van de eerste minister.”

“Ons leger werd de voorbije decennia in alle componenten zeer onkundig bestuurd, waardoor ook de leegloop uit Defensie deels kan verklaard worden”, merkt Ponthier op. “En de extra middelen wie werden uitgereikt, gingen vooral naar nieuwe apparatuur, niet naar een oplossing van de structurele personeelsproblematiek. Door de wapenleveringen aan Oekraïne kampen we bovendien met allerlei tekorten aan munitie en wapens, terwijl we voordien al karig voorzien waren.”

Het Vlaams Belang wil in Defensie investeren om de stocks snel aan te vullen en onze strategische tekorten weg te werken. Ik denk dan aan luchtverdediging, bewapende drones, fregatten en zware artillerie, zoals de houwitsers die we aan Oekraïne beloofden,maar niet konden leveren.”

“Paars-groen heeft ruzie over alles, zelfs over investeringen in Defensie”

“We stellen echter vast dat de federale vicepremiers in het kernkabinet tot 2 uur deze nacht hebben samengezeten, om zonder akkoord over de verhoging van het defensiebudget uit elkaar te gaan”, vervolgt Ponthier. “De NAVO-top in Madrid vindt plaats op 28 juni en tot dan willen de groene coalitiepartners van De Croo naar eigen zeggen ‘nadenken’ over een reeks voorwaarden om de uitgaven voor Defensie te verhogen. Ze hebben het dan uiteraard over extra investeringen in onder meer hernieuwbare energie en klimaatmaatregelen.”

“Het is niet alleen ongehoord dat Ecolo-Groen vandaag de dag politieke spelletjes wil spelen, maar ook dat De Croo zich door deze partijen laat gijzelen”, besluit Ponthier. “Maar dat laatste is natuurlijk de kostprijs van een kibbelregering met zeven dwergpartijen. Over niets fundamenteels kan nog een akkoord worden bereikt. Zelfs niet wanneer onze nationale veiligheid in het gedrang komt.”