Persberichten
woensdag, 25 apr 2018

Eén derde van teruggekeerde Syriëstrijders en trawanten is niet-Belg

Helft van Vlaamse Syriëstrijders komt uit Antwerpen

Momenteel zijn er 125 Syriëstrijders en hun trawanten teruggekeerd naar dit land. Het betreft 98 mannen, 25 vrouwen en slechts 2 minderjarigen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jambon op een vraag van Filip Dewinter.

Uit de cijfers kunnen we ook nog andere interessante zaken concluderen. Zo kunnen we vaststellen dat het gros van de terugkeerders mannen zijn (99 van de in totaal 125 teruggekeerde Syriëstrijders).

Merkwaardiger is echter dat meer dan één derde van deze teruggekeerde geweldenaars niet eens over de Belgische nationaliteit beschikt! Blijkbaar zijn er onder die 125 terugkeerders 11 Russen, 7 Marokkanen, 6 Algerijnen, 6 vluchtelingen (!), 5 ‘Fransen’, 3 ‘Italianen’, 2 ‘Nederlanders’, 2 Syriërs, 1 Irakees, 1 ‘Zweed’, en 1 Tunesiër.

Filip Dewinter: “Bepaalde leden van deze regering laten graag uitschijnen dat zij een streng afwijzingsbeleid voeren ten aanzien van terugkerende Syriëstrijders en hun trawanten, maar wanneer ik vaststel dat meer dan één derde van diegenen die intussen al naar dit land zijn teruggekeerd niet eens de Belgische nationaliteit hebben, dan stel ik mij daar levensgrote vragen bij. Ik kan aannemen dat het internationaalrechtelijk niet zo gemakkelijk is om iemand met de Belgische nationaliteit de toegang tot het land te ontzeggen. Maar dat dit onmogelijk zou zijn voor sujetten die niet eens de Belgische nationaliteit hebben, dat gaat mijn petje te boven. Ik kan daaruit alleen maar besluiten dat deze regering helemaal niet kordaat optreedt tegen terugkeerders, maar hen vlotjes terug het land laat binnenkomen. Deze regering speelt met vuur wat onze veiligheid betreft door op dit vlak zo nonchalant op te treden.

Het Vlaams Belang wil daarom dat staatssecretaris Francken prioritair werk maakt van de verwijdering van teruggekeerde Syriëstrijders en hun trawanten die niet over de Belgische nationaliteit beschikken. Voor diegenen die deze wel hebben, dient in geval van dubbele nationaliteit, deze met de nodige spoed te worden ontnomen, eveneens met het oog op een spoedige uitzetting. Voor wie zich nog in het buitenland bevindt, moet elke terugkeer worden verhinderd.

We kunnen ook vaststellen dat de spreiding van (potentiële) Syriëstrijders in dit land nogal durft verschillen van plaats tot plaats. Zo zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest méér (potentiële) Syriëstrijders (265) dan in gans Vlaanderen (256). Anderzijds valt het lage aantal in Wallonië (79) ten opzichte van zowel Vlaanderen als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op. In Vlaanderen springen vooral de stad Antwerpen, die quasi de helft (119) van de Vlaamse Syriëstrijders op haar conto mag schrijven, en de rand rond Brussel (41), met als uitschieter Vilvoorde (29), in het oog. Filip Dewinter: “Niet geheel verrassend ligt het aantal Syriëstrijders merkelijk hoger in net die plaatsen die de afgelopen jaren het zwaarst getroffen zijn door de massamigratie en waar onze manier van leven het meest onder druk staat.”