Nieuws
donderdag, 26 jan 2023

Eén op vier mensen houdt op einde van de maand niks meer over

Foto: iStock. Eén op vier mensen houdt op einde van de maand niks meer over

Uit een nieuwe enquête van Testaankoop blijkt dat een kwart van de mensen op het einde van de maand niks meer overhoudt. Het Vlaams Belang eist van de federale regering dringend structurele hervormingen. “De gestegen levensduurte leidt in sommige gezinnen ondertussen tot schrijnende toestanden”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. Mensen moeten aankloppen bij familie en vrienden om rond te komen.”

Consumentenorganisatie Euroconsumers heeft in vijf Europese landen onderzoek gedaan naar de impact van de inflatie op het huishoudbudget. Bij ons voerde Testaankoop de enquête uit. Hieruit blijkt dat de meeste mensen in deze financieel moeilijke tijden spaarzamer zijn geworden. “Ze kopen bijvoorbeeld wat vaker huismerken in de supermarkt, zetten de verwarming een beetje lager en nemen iets minder vaak deel aan culturele activiteiten”, aldus Van Lommel. 

“Moeten aankloppen bij vrienden en familie om rond te komen is een welvaartstaat onwaardig”

Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan er financieel slechter aan toe te zijn sinds de bevraging van vorig voorjaar. Voor een kwart van hen is het geld op aan het einde van de maand. “Ze kopen ook minder voedsel. Sommigen moeten beroep doen op hun spaarcenten en één op acht moet zelfs aankloppen bij familie en vrienden om toe te komen”, vervolgt Van Lommel. “Dergelijke cijfers zijn ronduit schokkend en zijn een welvaartsstaat onwaardig.”

Het Vlaams Belang is dan ook helemaal niet verwonderd dat het wantrouwen tegenover de Vivaldi-regering toeneemt. “De regering doet te weinig om na te gaan of die hoge prijzen gerechtvaardigd zijn en de indruk ontstaat dat bedrijven hun zin doen. Iedereen kan zien dat in verschillende buurlanden de prijzen een pak lager liggen”, merkt Van Lommel tot slot op. “We roepen de regering dan ook nogmaals op om streng te controleren op deze prijstoenames en dringend werk te maken van de nodige hervormingen.”