Nieuws
vrijdag, 29 jul 2022

“Engie spreekt De Croo vierkant tegen”

Het Vlaams Belang neemt er kennis van dat Engie geen akkoord over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 zal sluiten zonder dat de Belgische staat meestapt in een aandeelhoudersvennootschap en zonder dat er een plafond komt op de toekomstige ontmantelings- en opruimingskosten. “De Franse energieleverancier spreekt daarmee duidelijk de paars-groene regering tegen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Elke dag opnieuw wordt het zonneklaar dat dit dossier hopeloos vastzit.”

“De eerdere persconferentie diende louter om met veel toeters en bellen te laten uitschijnen dat er zogenaamd een akkoord met Engie was, terwijl nu wordt bewezen dat er helemaal niets is”, stelt Van Lommel vast. “De paars-groene regering had bij de onderhandelingen nochtans een duidelijk mandaat: enerzijds mocht de belastingbetaler niet opdraaien voor de kosten van de opruiming van het afval en van de ontmanteling, en anderzijds zou de Belgische staat zeker geen exploitant worden.”

“Hier heeft de ploeg van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) dus vier maanden over gedaan”, aldus Van Lommel. “En nu wachten we nog eens zes maanden op de verdere uitwerking. Het is niet eens duidelijk hoeveel de Belgische staat zelf op tafel zal moeten leggen voor de levensduurverlenging.”

“Heel dit dossier is gewoon vakkundig verprutst door de Groenen en we hebben opnieuw te maken met het zoveelste paars-groene nepakkoord”, besluit Van Lommel. “Door zoveel tijd te kopen en zo lang te treuzelen is er nu al in het meest optimistische scenario een gat van een jaar tussen de wettelijke sluiting en heropening eind 2026. Geen mens die nog weet hoe we dat gaan overbruggen. Maar voor Groen zelf, zal alles worst wezen. Tegen die tijd zitten ze wellicht niet meer in de regering.”