Nieuws
donderdag, 04 jul 2024

Enkel absolute nultolerantie kan drugsgeweld indijken

Foto: Vlaams Belang. Enkel absolute nultolerantie kan drugsgeweld indijken

Afgelopen nacht deed zich een explosie voor aan een frituur in Wilrijk. Het was een zoveelste aanslag in een aanslepende oorlog tussen drugsbendes. “Hoeveel bomaanslagen, brandstichtingen en schietpartijen moeten zich nog voordoen, alvorens de drugscriminelen eindelijk op een gepaste wijze worden aangepakt?”, vraagt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) zich af. “Enkel een absolute nultolerantie en meer middelen voor de bestrijding van deze criminelen kan de Antwerpenaren de rust en veiligheid geven waar ze recht op hebben.”

Bij de explosie vielen deze keer gelukkig geen doden of gewonden te betreuren, maar de materiële schade is aanzienlijk. Tot de zaak in kwestie in mei failliet ging, was ze eigendom van Khalid I., bijgenaamd ‘Mr. Paki’. Deze man onderhield banden met het criminele netwerk van Omar G., die eerder veroordeeld werd tot 13 jaar cel wegens de invoer van cocaïne. “En sinds de heropening vorige maand bleven de banden met het allochtone drugsmilieu gewoon behouden”, aldus Dewinter. “Zo werd de zaak sindsdien uitgebaat door een familielid van Maati K., een gewezen portier die samen met Abdelilah ‘Black’ El Messaoudi eerder tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor de invoer van cocaïne. Maati K. had ook frituren in Deurne en Hoboken, zaken die eveneens het doelwit waren van aanslagen in het drugsmilieu.”

“Recht en orde moeten terugkeren”

De smokkel van cocaïne en het daaraan onvermijdelijk verbonden bendegeweld neemt in Antwerpen alleen nog maar toe. Nog niet langer geleden dan gisteren werd dit door Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, met cijfers aangetoond. Meer dan 70 procent van het verderfelijke goedje komt binnen via de havens van Antwerpen en Rotterdam, maar de Antwerpse haven spant ontegensprekelijk de kroon. In de Europese havens werd in 2023 300 ton cocaïne onderschept, 121 ton daarvan in Antwerpen alleen. “En dit gaat dus enkel over de cocaïneladingen die ontdekt werden”, gaat Dewinter verder. “De cijfers geven te denken en tonen vooral aan hoezeer de overheid faalt in de aanpak van de drugscriminaliteit.”

Het Vlaams Belang wil dat er eindelijk paal en perk gesteld wordt aan het drugsgeweld, waar onze grootsteden zowat dagelijks onder gebukt gaan. De partij pleit daarom onomwonden voor een absolute nultolerantie voor drughandel. “Dit land en onze steden moeten veel minder aantrekkelijk worden voor de drugsmaffia”, besluit Dewinter. “En daarvoor zijn strengere controles van containers in de haven nodig, net als razzia’s en samenscholingsverboden in drugsgevoelige wijken, een snellere inbeslagname van goederen en sluiting van handelspanden, en waar nodig de inzet van legerpatrouilles. Recht en orde moeten nu terugkeren.”