Nieuws
donderdag, 24 nov 2022

Erken Antifa en Extinction Rebellion als terreurorganisaties

Foto: Wikimedia Commons. Author: Julia Hawkins. Erken Antifa en Extinction Rebellion als terreurorganisaties

Het Vlaams Belang vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen klimaatactivisten die kunstwerken beschadigen. “Als we de echte oorzaak van dit probleem willen aanpakken, moeten we vooral organisaties zoals Extinction Rebellion en Antifa durven erkennen als terreurorganisaties en hen verbieden”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil hier echter niet van weten. “Als Vlaamse regeringspartij wil de N-VA geen terreurorganisaties verbieden, maar als federale oppositiepartij wil ze dit wel”, besluit Brusselmans.

De afgelopen maanden werden verschillende kunstwerken in binnen- en buitenland gevandaliseerd door klimaatactivisten. In The National Gallery in Londen werd het topstuk ‘Zonnebloemen’ van Vincent Van Gogh met soep overgoten en in het Louvre in Parijs werd de ‘Mona Lisa’ van Leonardo Da Vinci besmeurd met taart. Dichter bij huis kleefde klimaatactivist Wouter Mouton zich In het Mauritshuis in Den Haag vast aan het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Eerder had hij zich in het Groeningemuseum in Brugge ook al vastgekleefd aan het schilderij ‘De Madonna met kanunnik Van Der Paelen’ van Jan Van Eyck. Waar Mouton er in Vlaanderen met enkel een boete van af kwam, vloog hij in Nederland voor drie weken in de gevangenis. In het Vlaams Parlement vond er een debat plaats over dit soort acties en hoe Vlaamse kunstwerken beter beschermd moeten worden. 

Op federaal niveau wil N-VA wél terreurorganisaties verbieden

“Maatregelen zoals extra beveiliging in musea zijn goed op korte termijn, maar zijn louter een vorm van symptoombestrijding”, zegt Brusselmans. “Als we de echte oorzaak van dit probleem willen aanpakken, moeten we de activisten die strafbare daden stellen streng straffen. Daarvoor moeten we vooral organisaties zoals Extinction Rebellion en Antifa durven erkennen als terreurorganisaties, wat men in andere landen al doet.”

Minister-president Jan Jambon wil er echter niet van weten om Extinction Rebellion en Antifa als terreurorganisaties te erkennen. “Hij vindt niet dat we organisaties mogen verbieden omdat wij het niet eens zijn met hun mening”, aldus Brusselmans. 

Het Vlaams Belang hekelt de dubbelzinnige houding van de N-VA over terreurorganisaties. “Twee jaar geleden diende ze in de Kamer van volksvertegenwoordigers nog een parlementair initiatief in om Hezbollah te verbieden”, herinnert Brusselmans eraan. “Als Vlaamse regeringspartij wil de N-VA geen terreurorganisaties verbieden, maar als federale oppositiepartij wil ze dit wel. Het is kenmerkend voor de schizofrenie waar de partij aan lijdt.”