Nieuws
dinsdag, 28 feb 2023

Erkenning en subsidiëring Diyanetmoskeeën: “N-VA doet aan tsjeverij”

De gemeenteraden van Puurs-Sint-Amands en Bornem gaven beide recent groen licht voor de erkenning en subsidiëring van fundamentalistische moskeeën van Diyanet en Milli Görüs. Het Vlaams Belang vindt de houding van de N-VA op lokaal vlak zeer opmerkelijk. “De N-VA doet hier aan tsjeverij”, zegt Vlaams Parlementslid en Bornems gemeenteraadslid Wim Verheyden. “Waar ze in de oppositie zit, verzet ze zich halfslachtig tegen de erkenning van dergelijke moskeeën, maar waar ze deel uitmaakt van de meerderheid keurt ze adviezen om die moskeeën te erkennen en te financieren wél mee goed.”

De gemeenteraad van Bornem, waar N-VA deel uitmaakt van het bestuur, besliste recent om een positief advies te geven voor de erkenning en subsidiëring van de Mevlana-moskee. Die maakt deel uit van het Turkse Diyanet-netwerk, dat door de staatsveiligheid als ‘de lange arm van Erdogan’ omschreven wordt. Ook de N-VA stemde er voor het positieve advies. 

Ook de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands besliste deze week om een positief advies aan de Vlaamse regering te geven over de erkenning en subsidiëring van twee moskeeën: Osman Gazi en Eyyub Sultan. De eerste maakt deel uit van het Turkse Diyanet-netwerk en de tweede van het Turkse Milli Görüs. Ook hier besliste de (CD&V-)meerderheid om een positief advies te verlenen. De houding van de N-VA hier was echter zeer opmerkelijk. De partij onthield zich bij een grondig gemotiveerd Vlaams Belang-voorstel om negatief te adviseren, maar stemde ook tegen het voorstel van het gemeentebestuur om positief te adviseren. 

“In gemeenten waar N-VA in het bestuur zit, stemt ze vóór adviezen om Diyanetmoskeeën te subsidiëren; waar ze in de oppositie zit, stemt ze tegen ”

“De N-VA doet hier gewoon aan tsjeverij”, zegt Verheyden. “Waar ze in de oppositie zit, verzet ze zich halfslachtig tegen de erkenning van moskeeën en waar de partij deel uitmaakt van de meerderheid keurt ze positieve adviezen om moskeeën te erkennen en financieren gewoon mee goed. Diyanet wordt nochtans aangestuurd vanuit Turkije en staat onder directe controle van dictator Erdogan en het Turkse ministerie van religie. Bovendien schuwt Diyanet intimidatie en geweld niet en hebben zowel Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement bedreigingen vanuit die hoek ontvangen.”