EU forceert censuur via Big Tech

Vanaf oktober 2025 zal Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, geen politieke advertenties meer toestaan in de Europese Unie. Volgens Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche is dit een direct gevolg van de greep die de Europese Unie op het publieke debat wil krijgen. “Dit gaat niet over reclame,” stelt Vandendriessche. “Dit gaat over de machtswil van de EU om alle informatiekanalen die ze niet kan controleren, toch in haar greep te krijgen. Ze dwingen Big Tech om hun censuur in hun plaats toe te passen.”
Volgens Vandendriessche zijn de nieuwe Europese regels rond politieke advertenties zo vaag, complex en juridisch risicovol dat grote technologiebedrijven zoals Meta liever elke politieke inhoud bannen. Het gevolg is dat oppositiepartijen hun toegang tot het publiek verliezen, terwijl de EU de regie over het debat nog steviger in handen krijgt. “De Europese Commissie heeft de traditionele media in haar zak. Daarmee kan ze probleemloos haar narratief verspreiden. In tegenstelling tot de traditionele media, bieden sociale media de ruimte voor open debat door burgers en oppositiepartijen. Dat is wat ze nu willen breken.”
Voor Vlaams Belang draait dit niet om advertenties of campagnebudgetten, maar om het democratisch recht op informatie en communicatie. Volgens Vandendriessche zijn sociale media vaak het enige kanaal waar kritische stemmen zoals die van Vlaams Belang ongefilterd tot bij de burger geraken. “Censuur is een teken van zwakte,” zegt hij. “Een politieke klasse die haar positie alleen kan verdedigen door andere meningen uit te sluiten, toont haar eigen onzekerheid. Zonder censuur zou hun verhaal het niet halen.”
“Vrijheid van bereik moet als democratisch basisrecht erkend worden”
Vlaams Belang pleit daarom voor een fundamentele herziening van de manier waarop de digitale ruimte wordt georganiseerd. Interoperabiliteit moet ervoor zorgen dat gebruikers hun netwerk en bereik niet verliezen wanneer ze van platform veranderen. Shadowbanning, waarbij gebruikers onzichtbaar worden zonder het zelf te weten, moet verboden worden. Vrijheid van bereik moet als democratisch basisrecht erkend worden, want het volstaat niet dat burgers iets mogen zeggen als niemand het kan horen. Tenslotte moet de manipulatie van algoritmes transparant worden gemaakt. “Burgers hebben recht op ongefilterde toegang tot informatie, niet op een voorgekauwde versie van de realiteit. Alleen in een vrij medialandschap kan echte democratie bestaan,” besluit Vandendriessche.