Nieuws
dinsdag, 06 jun 2023

Euro 7-norm zal autogebruik aanzienlijk duurder maken

Foto: iStock. Euro 7-norm zal autogebruik aanzienlijk duurder maken

De Europese autosector is al enige tijd in de ban van de nieuwe euronorm die zal bepalen hoeveel auto’s en bestelwagens nog mogen uitstoten vanaf juli 2025. De euro 6-norm is al sinds 2015 in gebruik en sinds 2021 zitten we vast aan de verstrengde variant euro 6d. De EU komt nu al met een nieuwe euro 7-norm die de ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2035 moet helpen realiseren. “Die euro 7-norm is geen gewone verstrenging”, zegt Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans. Het zal het de financiële drempel om een auto aan te schaffen aanzienlijk verhogen.

De doodgraver van de kleine auto’s, zo noemt men de euro 7-norm”, aldus Annemans. “Nieuwe auto’s die zullen moeten voldoen aan deze normen zullen aanzienlijk duurder worden. In Europa zei men dat de totaalprijs voor de consument niet meer van 150 euro duurder zou mogen uitvallen. Maar het lijkt er op dat een voertuig gemiddeld 2000 euro duurder zal worden, meer dan tien maal het voorstel van de Europese Commissie. Autofrabrikanten spreker zelfs van 3500 euro.” Vooral kleinere modellen, die sowieso al een kleiner winstmarge hebben, zullen hierdoor nog duurder worden en dus minder aantrekkelijk zijn voor productie. Met euro 7 in het vooruitzicht zijn een aanzienlijk aantal kleinere modellen reeds uit het gamma van diverse autoproducenten geschrapt. 

“Dit is een zoveelste hoofdstuk in de oorlog tegen het autogebruik”

Het grootste probleem met de euro 7-norm is dat het effect op de uitstoot gering zal zijn. “Het is opvallend hoe zowel autoconstructeurs als milieuorganisaties kritiek uiten op de nieuwe norm”, gaat Annemans verder. “Ze zijn het erover eens dat het effect op de luchtkwaliteit niet ingrijpend zal verbeteren, en daarom zien de producenten het nut er niet van in auto’s aan te passen en dus duurder te maken.”

De verliezer hier is de middenklasse. Die dreigt nauwelijks nog een gezinswagen te vinden onder de 20.000 euro. Voor wie geen aanspraak kan maken op een salariswagen is dit zo goed als onmogelijk. “De autogebruiker is de grote verliezer in dit hele verhaal”, besluit Annemans. “Het klimaat verbetert er niet mee, onze auto-industrie lijdt eronder en de consument moet meer betalen. Het enige dat de euro 7-norm bereikt is dat minder mensen toegang zullen hebben tot een auto, het is dan ook een zoveelste hoofdstuk in de oorlog tegen het autogebruik en de vrijheid die ermee gepaard gaat.” Het Vlaams Belang zal de betaalbaarheid van een eigen wagen altijd blijven verdedigen.