Persberichten
donderdag, 20 apr 2023

Europees Parlement duwt EU-Migratiepact door

Foto: iStock. Europees Parlement duwt EU-Migratiepact door: “Geforceerde massamigratie stimuleren”

Vandaag werden in het Europees Parlement vijf verordeningen uit het Migratiepact goedgekeurd. Dat gebeurde na een stemming, die er pas kwam na protest van Vlaams Belang en de ID-fractie. “Het Europees Parlement trachtte geruisloos, zonder stemming of debat, er dit Migratiepact door te duwen. Door deze stemming aan te vragen weten we wie er onze grenzen wil openzetten”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. 

Donderdag stonden op de plenaire zitting van het Europees Parlement vijf verordeningen van het Migratiepact op de agenda. Het Europees Parlement wou het mandaat goedkeuren, zonder debat of zonder stemming. Pas na protest kwam het uiteindelijk tot een stemming. 

Volgens Tom Vandendriessche heeft dat te maken met het feit dat dit Migratiepact een versoepeling van het migratiebeleid zou betekenen. “Zou het misschien kunnen dat dit pact helemaal geen verstrenging is, zoals burgers te horen krijgen via de traditionele media? Illegale migratie mag niet langer verboden worden. Gezinshereniging wordt versoepeld en lidstaten wordt de controle over de grenzen afgenomen. Wat is daar strenger aan?”, stelt Vandendriessche. 

"Dit is gewoon het Marrakesh-pact uit 2018 in een nieuw jasje”

De verordeningen werden uiteindelijk met ruime meerderheid aangenomen. Ongeveer 400 Parlementsleden stemden voor, 150 stemden tegen. Een twintigtal onthield zich. Van de Vlaamse partijen stemden enkel Vlaams Belang en N-VA tegen. “De traditionele partijen claimen in eigen land een ‘streng maar rechtvaardig’ asielbeleid te voeren, maar kiezen ervoor om Europees de grenzen wagenwijd open te zetten. Dit is gewoon het Marrakesh-pact uit 2018 in een nieuw jasje”, aldus Vandendriessche. 

Nu het mandaat van het Europees Parlement is goedgekeurd, zullen de Europese instituties onderhandelen over de finale versie. Verwacht wordt dat het Migratiepact in voege zal treden in april 2024.