Nieuws
donderdag, 20 apr 2023

Europese Green Deal zal zorgen voor collectieve verarming

Foto: iStock. “Europese Green Deal zal zorgen voor collectieve verarming”

Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen een Europese koolstofheffing. Deze week toonden de Vivaldi-ministers er zich heel tevreden over dat er voorlopig geen Belgische koolstoftaks of CO2-taks komt, maar hun partijen keurden in het Europees Parlement wel een Europese koolstofheffing goed”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “De Europese Green Deal zal een collectief verarmingsproces van onze bevolking in gang zetten. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft heel wat uit te leggen aan de bevolking.”

“De Green Deal zal vanaf 2027 heel concrete gevolgen hebben voor onze gezinnen, zelfstandigen en kleine ondernemingen”, aldus Ravyts, die hierover De Croo in de Kamer ondervroeg. “We gaan vanaf dan immers nog meer moeten betalen voor benzine, diesel, stookolie en gas, omdat de kost van de uitstootrechten voor die fossiele brandstoffen natuurlijk zal worden doorgerekend.”Concreet gaat het onder meer om 90 euro extra per jaar voor wie 15.000 kilometer met een dieselwagen rijdt. En een gemiddeld Vlaams gezin zal zijn jaarlijkse gasfactuur zien stijgen met 153 euro per jaar. Transmissienetbeheerder Elia heeft ook al duidelijk gemaakt dat de noodzakelijke investering in het net de elektriciteitsfactuur de hoogte in zal injagen.

“De Vlamingen zullen twee keer de rekening betalen in het Europese belastingverhaal”

Het Vlaams Belang voorspelt al langer dat het dogmatische Europese klimaatbeleid de bevolking handenvol geld zal kosten. “Er is wel een doekje voor het bloeden”, zegt Ravyts. “Het sociaal klimaatfonds van de EU en de zogenaamde ‘klimaatbonus’ met daarin middelen uit de verkoop van uitstootrechten. Dat moet de pil voor de meest kwetsbaren moet verzachten, maar amper 1,6 miljard euro is voor België bestemd. Gelooft er iemand nu werkelijk dat met het uitdelen van wat energiecheques, isolatiepremies de meest kwetsbaren en de kwetsbare middenklasse in dit land substantieel minder zullen worden getroffen?”

“Gezinnen en ondernemingen in dit land zullen zelfs twee keer de rekening betalen in het Europese belastingverhaal”, besluit Ravyts. “Ze zullen een Europese CO₂-belasting betalen en ook nog eens bijdragen in wat uiteindelijk een nieuw Europees transferfonds zal zijn. De Vlamingen zullen hierbij trouwens opnieuw netto-betalers zijn die meer afdragen dan dat ze terugkrijgen.” Het Vlaams Belang zal zich blijven verzetten tegen dit Europees wetgevingspakket dat zowel de concurrentiepositie van onze Vlaamse bedrijven als de koopkracht en patrimoniumwaarde van de Vlaamse gezinnen zal aantasten.