Nieuws
woensdag, 03 mei 2023

Europese regels verbieden een verlaagd btw-tarief voor dierenartsen

Dierenrechtenorganisatie Gaia vraagt om de btw op prestaties van dierenartsen tot 6 procent te verlagen, maar de Europese unie verbiedt dat. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) antwoordde dit al eerder op een vraag van Kamerlid Wouter Vermeersch. De EU overtreedt haar eigen regels”, reageert Vermeersch. De lidstaten moeten opnieuw volledige bevoegdheid krijgen over de belastingregels. Alleen zo kan er een beleid gevoerd worden op maat van de eigen burgers.”

De hoge kostprijs van dierenartsen zorgt er voor dat mensen de verzorging van hun huisdier uitstellen of zelf afstellen. Dat is een slechte zaak voor het dierenwelzijn. Een btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent zou volgens Gaia al heel wat helpen. Het parlement nam in 2019 een wet aan waarin deze verlaging werd ingevoerd voor de sterilisatie van katten. Die kon echter niet in werking treden omdat de Europese richtlijn eerst moest worden aangepast. De lidstaten van de Europese Unie mogen enkel een verlaagd tarief toepassen op goederen en diensten die bepaald zijn in de btw-richtlijn. 

Ondanks een versoepeling van de richtlijn zijn prestaties van dierenartsen nog altijd uitgesloten van het verlaagd btw-tarief. Dat bevestigde minister Van Peteghem in antwoord op een schriftelijke vraag van Wouter Vermeersch. “Van Peteghem maakt er zich zo wel erg makkelijk vanaf”, aldus Vermeersch. “Hij maakt op geen enkele manier aanstalten om er op aan te dringen dat de richtlijn zo snel mogelijk wordt aangepast.”

Europa blokkeert een btw-verlaging en overtreedt hiermee de eigen regels

“Daarmee overtreedt de EU haar eigen regels”, zegt Vermeersch. “Volgens het EU-werkingsverdrag mag de EU de btw-tarieven enkel harmoniseren voor zover dat nodig is om verstoring van de interne markt tegen te gaan. Men kan moeilijk volhouden dat een lager btw-tarief in één land de markt zou verstoren. Niet alle Europeanen zullen naar Vlaanderen afzakken om hun kat te laten verzorgen omdat de btw hier lager is.”

Het Vlaams Belang vindt dat belastingregels een nationale bevoegdheid moeten blijven. “De lidstaten moeten opnieuw volledige bevoegdheid krijgen over de belastingregels”, aldus Vermeersch. “Alleen zo kan er een beleid gevoerd worden op maat van de eigen burgers.”