Persberichten
woensdag, 17 jan 2024

Cijfers christenvervolging nemen exponentieel toe

De nieuwste ranglijst van mensenrechtenorganisatie Open Doors over christenvervolging toont een onrustwekkende toename van de wereldwijde repressie van christenen. Maar liefst een op de zeven christenen in de wereld ervaart op zijn minst een “hoge mate” van vervolging of discriminatie. Het Vlaams Belang reageert onthutst en vraagt ontwikkelingshulp terug te schroeven voor landen die hun christelijke minderheden vervolgen. “De ernst van de problematiek staat in schril contrast met het gebrek aan aandacht van de internationale gemeenschap én onze politieke leiders”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn.

Naast de stijgende cijfers van christenvervolging, toont de Open Doors-ranglijst ook een aantal trends aan binnen de problematiek. “We zien in de ranglijsten telkens weer de ‘usual suspects’ terugkeren. De allergrootste boosdoener is opnieuw het islamisme en jihadisme in de Afrikaanse landen”, aldus Samyn. “Maar ook de totalitaire communistische regimes van Cuba en China doen hun duit in het zakje.”

“Wij roepen op om eindelijk die oogkleppen af te doen en onze ontwikkelingshulp drastisch terug te schroeven voor landen die hun christelijke minderheden vervolgen”

Open Doors vermeldt meer bepaald de Afrikaanse landen onder de Sahara, als Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan. Maar ook in Algerije neemt christenvervolging toe. Steeds vaker zijn kerken, winkels en huizen van christenen slachtoffer van jihadistisch geweld. In Ethiopië en Burkina Faso steeg het aantal aanvallen op kerken en christelijke scholen ook significant. Ook de moordcijfers blijven zeer onrustwekkend: In 2023 zijn in Afrika 4.565 christenen om hun geloof vermoord, waarvan 90 procent in Nigeria. “Dit toont aan dat Islamitisch geïnspireerde terreurgroepen als Boko Haram de grootste bedreiging vormen voor het Afrikaanse christendom”, vult Samyn aan.

Het Vlaams Belang reageert ook erg scherp op de houding van de internationale gemeenschap en de politiek op de toenemende christenvervolging. Een heel aantal landen van de Belgische ontwikkelingssamenwerking duikt namelijk op in de 50 gevaarlijkste landen van de Open Doors-lijst. Ook Turkije, kandidaat-lidstaat van de EU en NAVO-lid, heeft een plaats op de lijst verzilverd. “Voor de mensenrechtenridders van Vivaldi zouden nu alle alarmbellen moeten afgaan, maar zij blijven traditioneel blind en doof voor de problematiek. Wij roepen op om eindelijk die oogkleppen af te doen en onze ontwikkelingshulp drastisch terug te schroeven voor landen die hun christelijke minderheden vervolgen.”