donderdag, 30 mrt 2023

Extra maatregelen en personeel nodig bij Vlaams Woningfonds 

Het succes van de Vlaamse Woonlening leidt ertoe dat het Vlaams Woningfonds de vraag niet aankan waardoor meer en meer Vlamingen de aankoop van hun woning dreigen te mislopen. “De Vlaamse Woonlening is voor veel mensen het laatste redmiddel om een eigen betaalbare woning te kunnen aankopen”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer. “Minister Diependaele moet snel een oplossing bieden om de werking vlotter te laten verlopen. Een eigen huis blijft immers de beste bescherming tegen armoede en het zou zonde zijn dat een heel deel van de Vlamingen hun eigen woning zouden mislopen door de trage werking van het Vlaams Woningfonds.”

Volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) sloten in 2022 4.735 gezinnen en alleenstaanden een woonlening af bij het Vlaams Woningfonds. Dit is een stijging van negen procent in vergelijking met het jaar voordien. De Vlaamse woonleningen zijn namelijk erg populair door de lage rentevoet en de mogelijkheid om tot 100 procent van de kostprijs te lenen, inclusief notaris- en andere kosten. Hiermee biedt Het Vlaams Woningfonds een alternatief voor de groeiende groep van Vlamingen met beperkte middelen die door de stijgende rente niet meer terecht kunnen bij de banken. De populariteit van deze leningen heeft echter als gevolg dat de doorlooptijden alsmaar toenemen. In de eerste elf maanden van 2022 werden er zelfs meer dan duizend kredietaanvragen geannuleerd. Kandidaat-leners hebben meestal een compromis ondertekend waaraan een opschortende voorwaarde verbonden is voor het verkrijgen van een hypothecair krediet. Zij lopen hierdoor het risico dat de koop geannuleerd dreigt te worden als de termijn van drie of vier ­weken overschreden wordt door de lange wachttijd. 

“De Vlaamse Woonlening is voor veel mensen het laatste redmiddel om een eigen betaalbare woning te kunnen aankopen”, zegt D’haeseleer. “Het kan niet de bedoeling zijn dat betaalbaar wonen voor een aanzienlijk deel Vlamingen onmogelijk wordt omdat de termijnen veel te lang aanslepen. De stijgende vraag legt nu duidelijk enkele structurele problemen bloot.”

Extra maatregelen en personeel nodig

Sinds 2021 is het Vlaams Woningfonds de enige sociale woonkredietverstrekker geworden. “Met dit in het achterhoofd, de stijgende rentes op de reguliere markt en de eigen inbreng die je op de reguliere markt moet voorzien, had Diependaele hierop moeten anticiperen”, aldus D’haeseleer. “Het was immers voor iedereen duidelijk dat dit een enorme stijging van aanvragen voor de Vlaamse Woonlening ging veroorzaken.”

Het Vlaams Belang pleit voor extra maatregelen en personeel om deze achterstand binnen de perken te houden. “Minister Diependaele moet snel een oplossing bieden om de werking vlotter te laten verlopen”, besluit D’haeseleer. “Mensen willen sneller zekerheid of ze hun droomhuis kunnen kopen of niet. Een eigen huis blijft immers de beste bescherming tegen armoede en het zou zonde zijn dat een heel deel van de Vlamingen hun eigen woning misloopt door de trage werking van het Vlaams Woningfonds.”