Nieuws
woensdag, 27 apr 2022

Fietskoeriers voornamelijk illegalen

Een enquête die werd uitgevoerd in Brussel bewijst dat het overgrote deel van de fietskoeriers illegalen zijn. “Dit was voor ons al lang duidelijk”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zegt iets te zullen doen aan deze situatie, maar wanneer dan wel is nog maar zeer de vraag.”

De explosie van het aantal fietskoeriers in de grote steden en vooral in Brussel is een groeiend probleem. “Nu blijkt dat de tewerkgestelden in grote mate illegalen zijn die op deze manier in hun levensonderhoud proberen te voorzien”, zegt Verreyt. “Ze werken met valse accounts of accounts van anderen zodat het lijkt dat ze legaal aan het werk zijn, maar dat is dus geenszins het geval. Dat betekent ook dat achter iedere illegaal die aan de slag is er ook iemand is met officiële papieren die aan deze praktijk meedoet en door uitbuiting van deze illegalen rijker wordt: ook die schuldigen moeten aangepakt worden.”

“Dit fraudesysteem met de fietskoeriers neemt werk af van onze eigen mensen”

De betrokken firma’s worden niet geresponsabiliseerd en er is te weinig controle. “De firma die hen tewerkstelt zegt van niets te weten en trekt de gegevens over de fietskoeriers zowaar in twijfel”, vervolgt Verreyt. “Uiteindelijk wordt in dit fraudesysteem ook werk voor onze mensen vernietigd. Vraag is wat deze illegale koeriers dan effectief krijgen als ze allicht ook nog eens hun leverancier van een vals account moeten vergoeden: dat kan om niets anders dan uitbuiting gaan.”

“Dit moet gelijk hoe stoppen”, besluit Verreyt. “De sector moet voor zijn verantwoordelijkheid worden gesteld. Met het tewerkstellen van illegalen trekt men nog meer problemen aan en de toestand is nu al dramatisch, zeker in Brussel. Dus harde aanpak: niet alleen van illegaliteit zelf, maar ook van zij die deze mensen uitbuiten en profiteren van hun kwetsbaarheid.”