Persberichten
dinsdag, 14 jan 2020

Filip Brusselmans na toegeving Jambon aan cultuurlobby: "Geld kon naar mensen op wachtlijst zorg gaan"

Het Vlaams Belang reageert bijzonder ontstemd op het bericht dat minister-president Jan Jambon (N-VA) extra geld vrijmaakt voor projectsubsidies voor culturele producties. Oorspronkelijk zou 3,4 miljoen euro worden verdeeld over twee ronden. Maar Jambon verdeelt nu  meer dan 4 miljoen in de eerste ronde. “Met dat extra geld zouden we tal van mensen kunnen helpen die op een wachtlijst staan in de zorg”, reageert Vlaams parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Blijkbaar krijg je in dit land meer gedaan als je overdag tijd hebt om te betogen met wat BV’s”.

“Dat deze regering weinig respect heeft voor de oppositie, bleek reeds bij de Septemberverklaring. Met deze beslissing om toch extra geld te voorzien voor projectsubsidies, waarbij minister-president Jambon plots 600.000 euro bij een ander beleidsdomein haalt, gaat de regering en de N-VA nog een stap verder. Ze beliegen niet alleen voortdurend de oppositie, ze spotten met de hele Vlaamse bevolking”, aldus nog commissielid Cultuur in het Vlaams Parlement Filip Brusselmans.

Brusselmans: "Jambon geeft onduidelijkheid"

Volgens Brusselmans is het parcours van Jambon op cultuur er één met steeds meer bochten. “Jambon zaait voortdurend onrust. Het ene moment is er geen geld, dwingt hij de culturele verenigingen tot drastische hervormingen, het andere moment is er wel geld, maar worden de tweejarige projecten naar één jaar teruggebracht. Dit valt niet meer uit te leggen”, aldus Brusselmans.  

Het meest frappante is volgens Brusselmans dat de minister-president meer dan een half miljoen euro aan overschotten uit andere beleidsdomeinen investeert in projectsubsidies. Dit nadat vandaag bekend raakte dat door een overschot op het budget van 2019 de Vlaamse overheid 3,6 miljoen euro extra investeert in cultuur. “Voor de culturo’s kan er plots veel geld vrijgemaakt worden, terwijl dezelfde regering 14 dagen geleden nog de woonbonus afschafte en de wachtlijsten in de zorg met de dag roder kleuren. Blijkbaar krijg je in dit land meer gedaan als je overdag tijd hebt om te betogen met wat BV’s”.

Zeg, @MariusMeremans, wat is het nu eigenlijk? @JanJambon zegt in de commissie én plenaire duidelijk dat hij geen geld ging halen bij andere ministers voor projectsubsidies.

Nu zegt u: ""We rekenen dan ook op de welwillendheid van de andere ministers".

Een kat in het nauw...

— Filip Brusselmans (@Filip_Bru) 14 januari 2020