Persberichten
dinsdag, 29 aug 2023

Fiscaal fiasco compleet nu De Croo zelf fiscale hervorming begraaft

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil geen energie meer stoppen in een fiscale hervorming. "Het door ons voorspelde fiscaal fiasco is uitgekomen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. “Cd&v vist weer maar eens achter het net. Indien de christendemocraten nog iets van ruggengraat hebben, trekken ze nu de stekker uit de Vivaldi-regering.”

Een grote fiscale hervorming realiseren, was één van de grote doelstellingen van de Vivaldi-regering. Dit werd door tegenstellingen binnen de regering steeds op de lange baan geschoven. Het was de bedoeling om hiermee te landen voor 21 juli, maar door het mislukken van de onderhandelingen werd ook deze deadline niet gehaald. Tijdens een bezoek aan de Volvofabriek in Gent liet premier Alexander De Croo optekenen dat het hem niet zinvol lijkt om nog energie in een fiscale hervorming te stoppen. Volgens hem moet de begrotingscontrole tot een goed einde brengen nu de eerste prioriteit van de regering zijn.

“Geen enkele hervorming nog mogelijk op Belgisch niveau”

"Het door ons voorspelde fiscaal fiasco is uitgekomen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Van alle grote Vivaldi-doelstellingen is werkelijk niets in huis gekomen. Het is duidelijk dat er op Belgisch niveau geen enkele hervorming nog te realiseren is.”

Het Vlaams Belang vindt dat cd&v haar conclusies moet trekken. “Die partij had al het communautaire opgegeven om alles op alles te zetten voor die fiscale hervorming, maar vist weer maar eens achter het net”, aldus Pas. “Als cd&v nu ook nog een versoepeling van de abortusregeling slikt, heeft de partij op al haar breekpunten ingebonden. Indien de christendemocraten nog iets van ruggengraat hebben, trekken ze nu de stekker uit de Vivaldi-regering.”