Nieuws
dinsdag, 30 nov 2021

Fraude contactonderzoek: “Onderste steen bovenhalen en streng straffen!”

Uit getuigenissen van ex-medewerkers blijkt dat Mifratel, een dochteronderneming van het callcentrum Yource, zwaar gefraudeerd zou hebben met valse facturatie voor diensten die nooit werden geleverd voor het Vlaamse contactonderzoek. Het bedrijf maakt deel uit van het consortium dat door de Vlaamse overheid werd aangesteld voor de contacttracing. Onze samenleving is niet alleen financieel opgelicht. Dit bedrijf deed dit bovendien ook op kap van de volksgezondheid”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. De strengste straffen zijn dan ook op hun plaats. We moeten de onderste steen boven halen via een audit hoe dit kon gebeuren en wie van deze fraude op de hoogte was.”

Aan medewerkers van Mifratel werd gevraagd om dagelijks in te loggen op het platform voor contactonderzoek, maar ondertussen moesten ze telefoontjes plegen voor andere klanten. Ex-werknemers getuigen dat het systeem van fictieve contacttracers al bezig is sinds oktober vorig jaar. De leidinggevende wou via deze manier één ding: meer geld binnenhalen op kap van de belastingbetaler. De fictieve contactonderzoekers werden gebruikt om het gat te vullen tussen wat men écht inzette en wat men die maand wou binnenhalen. 

Andermaal wordt duidelijk hoe de overheid blijft stuntelen in de strijd tegen corona

Het contactonderzoek was nochtans één van de paradepaardjes van bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) bij de bestrijding van het coronavirus waar reeds heel wat belastinggeld naartoe vloeide. De totale facturatie door het contactonderzoek-consortium aan de Vlaamse overheid voor de periode mei 2020 - augustus 2021 bedraagt - exclusief BTW - inmiddels bijna 120 miljoen euro. Het Vlaams Belang heeft al meermaals kritische vragen gesteld over de gebrekkige werking van de contactopsporing. Nu getuigen medewerkers dat de overheid deze fraude al maanden geleden had kunnen ontdekken. Heeft men deze fraude bewust verdoezeld om niet verder de indruk te bevestigen dat de regering wel degelijk zwaar faalt in de strijd tegen corona?”, vraagt Sintobin zich af. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt intussen dat het over te weinig mankracht beschikt om degelijk te controleren.

“Maar die overheidsmedewerkers konden wel inloggen op het platform van het contactonderzoek, stelt Sintobin vast. En dat platform is gemaakt door diezelfde overheid en bevat een zeer handig instrument om rapporten uit te draaien en zo gemakkelijk steekproeven te doen. Maar dat is gewoonweg niet gebeurd.” Het parlementslid zal dan ook eerstdaags minister Beke ondervragen over de kwestie. Er moet niet alleen een gerechtelijk onderzoek komen ten aanzien van de fraudeurs en een externe audit van het contactonderzoek”, aldus nog Sintobin. “Maar indien zou blijken dat de Vlaamse overheid van deze fraude op de hoogte was of het eenvoudig had kunnen voorkomen, kan de minister beter de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen.”