Nieuws
donderdag, 16 dec 2021

Frieda Brepoels wordt voorzitter raad van bestuur bij VRT: “Platte politieke benoeming”

De voordracht van N-VA-coryfee Frieda Brepoels als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij de openbare omroep VRT valt op een koude steen bij het Vlaams Belang. “Dit betreft een platte politieke benoeming die diametraal ingaat tegen de belofte van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) om de VRT te professionaliseren”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans in een reactie. “En als niet geheel toevallig neveneffect verliest het Vlaams Belang hiermee een bestuursmandaat.”

Hoewel de ministerraad vrijdag pas het licht op groen zet, lekte vandaag in de pers reeds uit dat N-VA-oudgediende en voormalig Volksunie-boegbeeld Frieda Brepoels haar carrière bekroond ziet met een mandaat als voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT. Mediaspecialist bij het Vlaams Belang Klaas Slootmans plaatst grote vraagtekens bij haar aanstelling.

“Van iemand die het hoogste bestuursorgaan van de VRT als openbare omroep moet leiden wordt toch een zekere vakkennis verwacht”

“Hoewel Brepoels een rijke politieke loopbaan achter de rug heeft als parlementslid en als burgemeester, heeft zij niet de minste affiniteit met de mediawereld. Van iemand die het hoogste bestuursorgaan van de grootste publieke mediaorganisatie én de grootste cultuurinstelling van het land moet leiden, mag toch worden verwacht dat zij een zekere vakkennis heeft. Maar op dat vlak zijn haar adelbrieven blanco. Het enige wat ze kan voorleggen is een lidkaart van de N-VA en dat volstaat blijkbaar.”

Volgens Slootmans gaat haar aanstelling ook in tegen de dure eden van mediaminister Dalle over de professionalisering van de ‘governance’ bij de VRT. “Onder aansturen van Dalle moet de hele raad van bestuur worden omgegooid, er moeten onafhankelijke experts aantreden met meer vak- en terreinkennis om de VRT te wapenen tegen de aan de gang zijnde mediarevolutie. De aanstelling van Brepoels staat haaks op die filosofie en bewijst dat de hele operatie aan de top van de VRT een louter politieke operatie is”, besluit Slootmans. “En als niet geheel toevallig neveneffect verliest het Vlaams Belang hiermee een bestuursmandaat.”