vrijdag, 16 dec 2022

‘Geijkte kanalen’ bewijzen dat De Croo moet opstappen

 ‘Geijkte kanalen’ bewijzen dat De Croo moet opstappen

Volgens Knack tonen niet alleen de WhatsApp-berichten, maar ook de ‘geijkte kanalen’ aan dat het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) geen bezwaren had bij de door Eva De Bleeker voorgelegd begroting. “Het is duidelijk dat De Croo moet opstappen”, zeggen Vlaams Belang-Kamerleden Barbara Pas en Wouter Vermeersch. “Dit is de derde maal dat De Croo het parlement en de bevolking heeft belogen. Hij moet zo snel mogelijk de eer aan zichzelf houden.”

Eerder deze week onthulde Knack WhatsApp-berichten tussen het kabinet van De Croo voormalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. Die toonden aan dat er ondanks verklaringen van De Croo over ‘materiële fouten’ geen bezwaren waren bij de door De Bleeker opgemaakte begroting. De Croo beweerde in het parlement dat deze WhatsApp-berichten niet gingen over heel de begroting, maar over een welbepaald onderdeel. Volgens hem werden er via de ‘geijkte kanalen’ echter wel bezwaren geuit. Knack stelt echter dat er ook hier geen opmerkingen gemaakt werden bij een groter begrotingstekort.

“De Croo overtroeft Pinokkio”

Volgens het Vlaams Belang heeft De Croo voor een derde maal gelogen. “Hij heeft een eerste keer gelogen toen hij op donderdag 24 november in het parlement verklaarde dat De Bleeker een 'materiële fout' had gemaakt en stelde in het parlement dat de combinatie van een btw-verlaging en de accijnsverhoging budgetneutraal zou zijn”, zegt Vermeersch. “Hij heeft een tweede keer gelogen toen hij stelde dat in de commissie Binnenlandse Zaken dat er geen Whatsapp-verkeer was en deze week bleek dat dit er wel was. En hij heeft woensdag een derde keer gelogen toen hij stelde dat hij via de 'geijkte kanalen' opmerkingen had geformuleerd bij de algemene toelichting, namelijk de opname van 1,325 miljard voor een btw-verlaging over april - december 2023.”

Het Vlaams Belang vraagt daarom opnieuw het ontslag van premier De Croo. “Het is duidelijk dat De Croo moet opstappen”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “Dit is de derde maal dat De Croo het parlement en de bevolking heeft belogen. De Croo overtroeft Pinnokio. Hij moet zo snel mogelijk de eer aan zichzelf houden.”