Nieuws
vrijdag, 24 mrt 2023

Geldverkwisting door Vandenbroucke bij verplaatsing covid-vaccins tart alle verbeelding

Foto: iStock. Geldverkwisting door Vandenbroucke bij verplaatsing covid-vaccins tart alle verbeelding

De door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) georganiseerde verplaatsing van de voorraad Covid-vaccins en geneesmiddelen is één grote financiële nachtmerrie geworden. Verscheidene ‘onverwachte’ facturen deden de kostprijs al oplopen tot vier miljoen euro. “Een ware schande”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Hier moet volledige klaarheid in komen. Ik vroeg inmiddels bij de minister de contracten en alle uitgeschreven facturen op.”

Omdat Vandenbroucke Medista, de logistieke partner die de coronavaccins sinds april 2020 stockeerde en verdeelde, te duur vond, schakelde hij medio 2022 over op het bedrijf Movianto. Dat bedrijf zou dezelfde diensten goedkoper kunnen aanbieden. Maar die nieuwe partner bleek niet eens over de nodige apparatuur te beschikken om de vaccins op de juiste temperatuur te bewaren. Daardoor liep de overdracht vertraging op en rekende de door Vandenbroucke opzijgeschoven partner stockagekosten aan. “Van in het begin ging er dus belastinggeld naar dubbele facturen”, zegt Sneppe. “Van ‘goedkoper’ is nooit enige sprake geweest.”

“We blijven in dit dossier volledige transparantie eisen”

“Gouverner, c’est prévoir, regeren is vooruitzien”, aldus Sneppe. “De verhuis van het oude naar het nieuwe depot, een afstand van veertig kilometer tussen Zaventem en Aalst, kostte tot ieders verbazing al vier miljoen euro.” Het uit de koelkasten halen en op vrachtwagens laden van de vaccins kostte 3,1 miljoen euro, het transport zelf 250.000 euro, en de ontvangst in de nieuwe opslagplaats ook nog eens 120.000 euro. “En er zullen nog ‘onverwachte’ facturen volgen.”

Het Vlaams Belang drong al meermaals aan op een doorlichting van de FOD Volksgezondheid, die het nieuwe contract wel bijzonder slecht onderhandelde. Vandenbroucke weigerde dat echter steeds. “We blijven een doorlichting eisen, net als inzage in alle contracten en facturen. In dit debacle moet de onderste steen worden bovengehaald”, besluit Sneppe. “We weten al langer dan vandaag dat socialisten vurige minnaars zijn van ons belastinggeld en er nooit mee inzitten om het uit deuren en ramen te gooien, maar Vandenbroucke tart alle verbeelding.”