Nieuws
dinsdag, 21 sep 2021

Gentse studenten moeten veilig kunnen uitgaan

Het Vlaams Belang eist gepaste maatregelen om rellen, zoals er vrijdagnacht 17 september uitbraken in en rond de Gentse studentenbuurt Overpoort, te voorkomen. “De rellen kwamen niet als een verrassing”, zegt Vlaams Parlementslid en Gents gemeenteraadslid Johan Deckmyn. “Het was daarentegen wel verrassend dat de politie zo slecht voorbereid was. Dit gebeuren is absoluut niet voor herhaling vatbaar.”

Uitbaters van verscheidene zaken aan de Overpoort hadden vrijdagavond privé-feestje georganiseerd, hetgeen kan volgens de coronaregels. “Zo mochten er wel maximaal 200 personen aanwezig zijn en kwam je slechts binnen op uitnodiging”, aldus Deckmyn. “Fuiven op reservatie is echter niet aan iedereen besteed, en een uurtje na vechtpartijen met Nederlanders arriveerde er een honderdtal allochtone Noord-Franse en Brusselse relschoppers. En dat terwijl er slechts enkele agenten in de Overpoort aanwezig waren.”

“Dat er na de zware rellen aan de Gentse Overpoort slechts enkele bestuurlijke aanhoudingen werden verricht is veelzeggend”

Johan Deckmyn peilde gisteren tijdens de commissie Algemene Zaken bij Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) naar maatregelen om in de toekomst problemen aan de Overpoort het hoofd te bieden. “Helaas bleef het bij nietszeggende antwoorden”, oordeelt Deckmyn. “Zo stelde hij dat de politie voldoende aanwezig was, maar dient hun aanwezigheid voortaan toch opgeschaald, waarmee hij zichzelf dus tegensprak. En daarnaast weigerde hij in te gaan op mijn vraag of hij, zoals na de rellen aan de Blaarmeersen, opnieuw contact zou opnemen met de Brusselse burgemeesters.”

“Als reactie op de ontoelaatbare gebeurtenissen aan de Overpoort is dit ruim onvoldoende”, besluit Deckmyn. “Gentse studenten moeten in alle veiligheid kunnen feesten en dienen voldoende beschermd te worden tegen Noord-Franse en Brusselse ‘jongeren’, zoals de amok makende criminele vreemdelingen tegenwoordig genoemd worden.”