Nieuws
donderdag, 15 jul 2021

Geweld in Zuid-Afrika: “België en de EU moeten het ANC veroordelen”

Het Vlaams Belang maakt zich zorgen omtrent de uiterst ernstige rellen en etnisch geweld in Zuid-Afrika. “De laatste dagen is een golf van gewelddadige protesten, plunderingen en moordpartijen uitgebroken in het land”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Ellen Samyn (Vlaams Belang).Aan de basis van dit geweld ligt een etnisch conflict tussen verschillende Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen, aangewakkerd op sociale media door oud-president Jacob Zuma (ANC).”

De directe aanleiding voor de rellen is de veroordeling wegens corruptie van Zuma. “De rellen zijn niet spontaan en organisch ontstaan, maar politiek georganiseerd door Zuma en zijn aanhang bij de Zulu’s. Huidig president Cyril Ramaphosa (ANC) is namelijk een Venda en heeft veel steun bij de Xhosa”, aldus Samyn die hierover minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wimès (MR) zal ondervragen. “Door de plunderende bendes komen havensteden als Durban in gevaar. Dit plaatst de fragiele economie van het land voor een catastrofe.”

“Wilmès kaart bijvoorbeeld wel de dood aan van een zwarte crimineel in Amerika, maar over blanke verloren mensenlevens in Zuid-Afrika geen woord”

Het etnisch geweld treft niet alleen zwarte bevolkingsgroepen, maar ook de blanke minderheid van Zuid-Afrika. Op sociale media zijn beelden opgedoken van Afrikaners die worden aangevallen door zwarte bendes. “De gewelddaden van de laatste dagen zijn een uitbarsting van anti-blank racisme dat al lang aanwezig was in Zuid-Afrika”, vervolgt Samyn. “Deze aanvallen op blanke boeren en hun eigendommen, passen in het kader van de gruwelijke‘plaasmoorde’. Anti-blank geweld dat door de communistische ANC-regering steeds werd gedoogd en door links in Europa nooit werd veroordeeld.”

Elke vraag van het Vlaams Belang hierover werd door Wilmès in het verleden steeds weggewuifd. “Volgens Wilmès waren er in Zuid-Afrika geen aanwijzingen voor anti-blank racisme en was er niks aan de hand”, besluit Samyn. “Nu blijkt dat er wel degelijk al lang iets aan het etteren was dat nu openbarst: een grootschalig anti-blank racisme dat door de overheid niet wordt aangepakt.” Het Vlaams Belang eist dat België en de EU voor eens en altijd afstand nemen van het ANC en deze wantoestanden veroordelen.