Nieuws
zondag, 23 okt 2022

Groen wil niet besparen op partijfinanciering, maar kiesuitslag vervalsen

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) heeft tijdens een debat over de partijfinanciering in de Zevende Dag op de VRT bevestigd dat hij de exuberante partijdotaties niet wil halveren, of zelfs niet wil ontkoppelen van de index. “Calvo wil helemaal niet besparen op de politiek, maar wil gewoon de kiesuitslag vervalsen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Hij wil er enkel maar voor zorgen dat zijn mini-partijtje evenveel geld blijft krijgen ongeacht het verkiezingsresultaat. Daarnaast wil hij wel verhinderen dat het Vlaams Belang direct kan communiceren met de Vlaming.”

Naar aanleiding van de affaire Sihame El Kaouakibi, die beschuldigd wordt van grootschalige subsidiefraude en die deze week na bijna twee jaar afwezigheid haar opwachting maakte in het Vlaams Parlement, organiseerde de VRT een debat in de Zevende Dag over politiek fatsoen. Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken ging hier in gesprek met collega-Kamerleden Theo Francken (N-VA) en Kristof Calvo (Groen). Hierbij ging het niet alleen over de lonen van politici, maar vooral over de partijfinanciering. In ons land krijgen politieke partijen in functie van hun verkiezingsresultaten namelijk geld van de overheid om zo hun werking te financieren. Dit systeem van partijdotaties werd in het leven geroepen na het Agusta-schandaal begin jaren negentig, waarbij de socialisten massaal smeergeld hadden ontvangen.

"Het is aan de rechter om te oordelen of ze zich schuldig heeft gemaakt aan subsidiefraude, maar El Kaouakibi brengt wel al twee jaar lang ziektebriefjes binnen terwijl we deze week gezien hebben dat ze helemaal niet ziek is”, zegt Van Grieken. “Ze doet er alles aan om toch maar haar loon te behouden. Dit is ordinaire fraude en het hoeft dan ook niet te verbazen dat burgers politici niet meer vertrouwen.”

“Groen is niet bekommerd om de partijfinanciering, maar om haar eigen voortbestaan”

Om de buitensporige partijfinanciering aan te pakken, diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de partijdotaties te halveren. “Groen spreekt de hele tijd over democratische vernieuwing, maar stemde wel ons voorstel weg”, stelt Van Grieken. “Zelfs het beperkte voorstel van de N-VA om de partijdotaties te bevriezen, steunde de partij van Calvo niet. Wanneer zal Groen eindelijk eens doen wat ze predikt en stoppen met goedkope excuses te verzinnen.”

Calvo wil de partijfinanciering zo hervormen dat de partijdotaties niet langer berekend worden in functie van de kiesuitslag en verhinderen dat partijen geld uitgeven aan campagnes op sociale media. “Zijn voorstel is niet meer of minder dan verkiezingsvervalsing”, besluit Van Grieken. “Hij is helemaal niet geïnteresseerd in de partijfinanciering, maar hij wil er enkel maar voor zorgen dat zijn mini-partijtje evenveel geld blijft krijgen ongeacht de verkiezingsuitslag. In tegenstelling tot Groen krijgt het Vlaams Belang niet dezelfde media-aandacht en moeten wij ons wel richten tot sociale media. Zijn voorstel is dan ook niet alleen onwettelijk, maar een democratie onwaardig.”

Partijen zoals Groen zeggen wel dat ze willen besparen op het politieke systeem, maar stemmen vervolgens tegen al onze voorstellen om de partijfinanciering effectief te halveren. De hypocrisie van deze systeempartijen moet eindelijk stoppen.

Voorzitter @tomvangrieken in #7dag👇 pic.twitter.com/6TblaH3WtT
— Vlaams Belang (@vlbelang) October 23, 2022