Persberichten
donderdag, 08 dec 2022

Grondwettelijk Hof schorst overbrengingsverdrag met Iran: “Hof bevestigt onze vermoedens”

Foto: iStock. Grondwettelijk Hof schorst uitleveringsverdrag met Iran: “Hof bevestigt onze vermoedens”

Het Belgisch Grondwettelijk Hof heeft vandaag het overbrengingsverdrag voor gevonniste personen tussen België en Iran geschorst. Het Hof vreest immers dat de Iraanse terrorist Assadolah Assadi in zijn thuisland zijn straf zal ontlopen. “De redenering van het Hof bevestigt onze vermoedens: het overbrengingsverdrag betekent straffeloosheid voor terrorisme”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn, die het dossier opvolgt.  

Assadolah Assadi werkte als diplomaat, maar werd in België veroordeeld tot 20 jaar celstraf, voor het beramen van een aanslag nabij Parijs. De man staat gekend als de spil van de Iraanse terreuroperaties in Europa. Dat zijn overbrenging naar Iran nu momenteel is afgewend, is volgens het Vlaams Belang een goede zaak. “Het betekent voor de slachtoffers een extra kaakslag van de Belgische justitie, als men Assadi naar een land stuurt dat voor hem de rode loper uitrolt. Dat bevestigt nu ook het Hof”, gaat Samyn verder. 

De beslissing van het Hof is gebaseerd op de rechten van de slachtoffers, die men zou schenden als Assadi zijn straf in Iran ontloopt. Volgens het Vlaams Belang is er echter ook een veiligheidsvraagstuk aan verbonden. “In Iran zou deze man ongestoord zijn terreuractiviteiten kunnen verderzetten en een blijvende bedreiging vormen voor onze nationale en Europese veiligheid”, aldus nog Samyn. “Met het verdrag zouden we dus de internationale Iraanse terreuragenda in de kaart spelen.”

Het Vlaams Belang vordert dan ook vandaag nog de premier Alexander De Croo (Open Vld) op om ons een laatste stand van zaken te geven. Kamerlid Ellen Samyn diende dan ook een interpellatie in.