Nieuws
dinsdag, 13 feb 2024

Hamas doet in België aan geldinzameling en aan lobbywerk

Foto: iStock. Hamas doet in België aan geldinzameling en aan lobbywerk

Het Vlaams Belang eist van de federale regering onmiddellijke actie, nu door minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) bevestigd werd dat terreurgroep Hamas in dit land via verschillende schimmige VZW’s geld inzamelt. “De uitermate softe aanpak van het Palestijnse terrorisme door Vivaldi is alom bekend”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Dat moet eindelijk stoppen. Het is ongehoord dat aan islamterreur gelinkte verenigingen hier vrijuit hun gang kunnen gaan.”

Vermoedens bestonden er al langer, maar nu gaf Van Tigchelt voor de eerste keer toe dat terroristengroepering Hamas in ons land via allerhande verenigingen aan geldinzameling en lobbywerk doet. Zo is er bijvoorbeeld op het Brusselse Schumanplein sinds 2022 de VZW Eupac gevestigd, die zich zou bezighouden met muzikale, culturele en sportieve ontwikkeling van de jeugd. Maar in werkelijkheid wordt er gelobbyd voor Hamas. De oprichter is niet toevallig ene Majed Al-Zeer, kind aan huis bij de Hamas-top en volgens de Duitse veiligheidsdienst zelfs de Europese leider van terreurgroep.

“Sommige ministers weigeren zelfs om Hamas als een terroristische organisatie te bestempelen”

“Van Tigchelt mag dan al vaststellen en toegeven dat Hamas in ons land over netwerken beschikt, er iets aan doen is natuurlijk nog iets anders”, zegt Pas. “Maar daarover horen we voorlopig nog niet veel. De minister houdt het bij de opmerking dat het ontbinden van die obscure VZW’s niet eenvoudig is” Volgens het Kamerlid is dat talmen en die apathische houding ook niet echt verwonderlijk, met een Vivaldi-regering die het Palestijnse conflict naar dit land importeert, en waarvan sommige ministers zelfs weigeren om Hamas als een terroristische organisatie te bestempelen.

“Het wordt tijd dat de federale regering, Justitieminister Van Tigchelt, en ook de staatsveiligheid het hoofd wenden. Wat minder gericht op het zogenaamde rechts-extremisme, en eens beginnen te kijken naar de richting waar het reële gevaar vandaan komt”, besluit Pas. “De in België actieve Hamas-stromannen moeten zonder aarzelen worden opgepakt. En de fondsen van de terreurgroep moeten onmiddellijk worden bevroren. Ongelooflijk dat dit nog niet eerder gebeurde.”