Nieuws
dinsdag, 26 okt 2021

Handen af van vrijetijdsbesteding van kinderen

Omwille van de stijgende besmettingscijfers verbieden sommige gemeentebesturen nu activiteiten voor kinderen onder 12 jaar. Ik kant me tegen een dergelijke kinderlockdown waarbij kinderen het slachtoffer worden van maatregelen ingevolge een virus waarvan ze zelf eigenlijk niet ziek worden. Er is toch geen sprake van om activiteiten voor volwassenen te schrappen? Waarom dan wel het vrijetijdsaanbod van kinderen aan banden leggen?”, zegt Vlaams Parlementslid en VBJ-voorzitter Filip Brusselmans

In Willebroek geeft het gemeentebestuur haar verenigingen het advies om geen sport- of andere activiteiten meer te organiseren voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het gemeentebestuur van Wommelgem verbiedt zelfs alle hobby’s van kinderen, zowel binnen als buiten. De maatregel is opgelegd door de burgemeester na een corona-uitbraak in enkele basisscholen. “Jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V) bevestigde in de media dat hij geen kinderlockdown wil, maar dat is onvoldoende”, reageert Brusselmans. “De minister moet een duidelijk signaal geven aan de lokale besturen.”

“Stop met onze kinderen steeds het gelag te laten betalen”

De reden om activiteiten voor kinderen te beperken is dat kinderen tot 12 jaar normaliter niet gevaccineerd worden. “Maar kinderen worden zelden ziek van het virus en als dat al het geval is, is dat vaak zonder symptomen”, reageert Brusselmans. “Lokale besturen moeten dan ook van hun buitenschoolse activiteiten afblijven. Eind september vroeg ik nog aan minister Dalle om aan die besturen duidelijk te maken dat dit soort maatregelen niet kan, maar toen achtte Dalle dat niet nodig.”

“Als de minister zich wil verzetten tegen een kinderlockdown, moet hij in actie schieten”, besluit Brusselmans. “Hij moet besturen die willekeurig maatregelen treffen, terecht wijzen. Fundamentele rechten gelden ook voor kinderen.