Nieuws
maandag, 26 feb 2024

Hardere aanpak voor recidivisten in het verkeer

Foto: iStock. Hardere aanpak voor recidivisten in het verkeer

Het Vlaams Belang eist dat er harder en sneller wordt ingegrepen tegen hardleerse verkeerscriminelen. “Recidivisten die ondanks een rijverbod toch rondrijden, horen niet aan het stuur maar in de gevangenis thuis”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Verplichte theorielessen, geldboetes of voorwaardelijke gevangenisstraffen helpen niet tegen dit soort criminaliteit.”

Gisteren reed in Gent een Opel Astra met hoge snelheid in op enkele fietsers. Een van hen werd over de wagen gekatapulteerd en liep zware verwondingen op, maar hij overleefde de vreselijke klap. Zijn twee vrienden waren op slag dood. De bestuurder van de wagen, die al tweemaal een veroordeling opliep wegens rijden onder invloed, bleek niet enkel dronken te zijn, hij had zich ook op de rijweg begeven terwijl zijn rijbewijs was ingetrokken. “Een rijverbod dient om de maatschappij te beschermen tegen mensen met een onverantwoord rijgedrag”, aldus Dillen. “Helaas trekken vele veroordeelden zich van zo’n verbod niets aan.”

“Effectieve gevangenisstraffen voor deze doodrijders”

Het Vlaams Belang deelt de mening van enkele politierechters, vandaag in Het Laatste Nieuws, dat Justitie veel sneller dient in te grijpen. “Recidivisten die, ondanks een rijverbod, opnieuw plaatsnemen achter het stuur, hebben weinig of geen moreel besef en spelen met het leven en de veiligheid van anderen”, gaat Dillen verder. “Die moeten worden opgesloten, als veiligheidsmaatregel om afschuwelijke drama’s zoals gisteren in Gent te voorkomen. Dit soort verkeerscriminelen komt niet tot inkeer met een geldboete of een extra regel op hun strafblad.”

Voor het Vlaams Belang zijn effectieve gevangenisstraffen tegen deze (potentiële) doodrijders op hun plaats. “En de opgelegde straffen moeten daadwerkelijk worden uitgevoerd”, besluit Dillen. “Vandaag gebeuren nog te vaak vermijdbare drama’s. In het Laatste Nieuws werd het geval aangehaald van een man in Veurne die na vijftien veroordelingen een dodelijk verkeersslachtoffer maakte. Dit moet stoppen!.”