Persberichten
maandag, 04 mrt 2019

Helft leeflonen gaat naar vreemdelingen

Vorig jaar half miljard euro leefloon uitgekeerd aan niet-Belgen
Barbara Pas: “Deze Sinterklaaspolitiek is onhoudbaar voor onze sociale zekerheid”

Van de bijna 1 miljard euro die afgelopen jaar werd uitgekeerd aan leeflonen ging zowat de helft naar vreemdelingen. Nieuwe Belgen niet inbegrepen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Maatschappelijke Integratie Ducarme.  

Wie onvoldoende bestaansmiddelen heeft kan beroep doen op het leefloon bij het OCMW. De kostprijs ervan liep vorig jaar op tot 990 miljoen euro. Nooit eerder lag dat bedrag zo hoog. Opvallend: 440 miljoen euro of zowat de helft van het totale budget wordt uitgekeerd aan mensen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken. Aangezien nieuwe Belgen of allochtonen met de dubbele nationaliteit als Belg worden gecatalogeerd, ligt het aandeel van mensen met een migratieachtergrond in de realiteit zelfs nóg hoger.

Het aandeel van vreemdelingen in de uitbetaling van de leeflonen zit al enkel jaren in stijgende lijn. Waar dat in 2012 nog een derde was van het totaalbudget is dat vandaag gestegen tot de helft. Vooral de toename bij niet-Europese vreemdelingen springt in het oog. Vergeleken met de regeerperiode Di Rupo is er sprake van een stijging met niet minder dan 105 procent. De regering-Michel spendeerde op vier jaar tijd 1,4 miljard euro aan leeflonen voor niet Europese vreemdelingen. Meer dan het dubbele als Di Rupo.  

Barbara Pas: “Open grenzen en een open sociale zekerheid zijn onverenigbaar. We moeten ophouden met Sinterklaas te spelen voor de hele wereld. Doen we dat niet, dan gaat ons sociaal bijstandssysteem onvermijdelijk naar de haaien. De eerste slachtoffers daarvan zullen onze eigen behoeftigen zijn.”