Persberichten
vrijdag, 03 mei 2024

Herzieningsverklaring grondwet: ‘democratisch debat’ van een half uur is een farce

Foto: Vlaams Belang. Herzieningsverklaring grondwet: ‘democratisch debat’ van een half uur is een farce

Met veel vertraging heeft de regering een akkoord over de herzieningsverklaring van de grondwet bereikt. “Dit schept enkel in theorie perspectieven”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “We moeten ons geen illusies maken: dit land is onbestuurbaar en valt niet te hervormen. We hebben nood aan een Vlaamse staatsvorming in plaats van een zoveelste staatshervorming die rommelt in de marge.

“De regering heeft het in verband met de herziening van de Grondwet over een ‘groot democratisch debat’, maar dat is nu door haar getreuzel wel één grote farce geworden” zegt Pas. “Zeg nu zelf: maandag om half twee wordt de herziening behandeld in de Kamercommissie en om twee uur is het plenaire vergadering. Dat maakt dat er dus een half uur beschikbaar is om dat zogenaamd ‘groot democratisch debat’, nota bene over niets minder dan de hele herziening van de Grondwet, af te haspelen. Moeten we daar nu mee lachen of huilen?”

“België is onbestuurbaar en niet-hervormbaar”

Toch is het Vlaams Belang niet ontevreden over de lijst die de regering heeft samengesteld. “Doordat artikel 195 in de lijst zit, biedt dit wel bepaalde perspectieven”, gaat Pas verder. “Daarmee kan straks heel de Grondwet worden herzien. Dat is waar wij al 20 jaar lang op het einde van elke legislatuur op aansturen. Daarmee ligt de weg in theorie open voor grondige hervormingen.”

“Wij maken ons anderzijds geen illusies over wat er de volgende legislatuur in de praktijk van terecht zal komen”, zegt Pas. “Zoals bekend is daarvoor een tweederdemeerderheid nodig en daarvoor moeten alle Vlaamse en Franstalige regimepartijen, inclusief N-VA, tot een akkoord komen. De kans dat dit staat te gebeuren is zo goed als onbestaande. Dit land is door de Franstalige onwil om te hervormen onbestuurbaar en niet-hervormbaar geworden en het beste wat de Vlamingen in die omstandigheden kunnen doen, is er zo snel mogelijk uitstappen.”