Persberichten
maandag, 11 apr 2022

Het Vlaams Belang wil de Holodomor in Oekraïne laten erkennen als genocide

Het Vlaams Belang heeft zowel in het Vlaams Parlement als in het federale parlement een voorstel van resolutie ingediend om de Holodomor, de geplande uithongering van de Oekraïense bevolking door het communistische regime onder Stalin, officieel te erkennen als genocide. “Die vond exact 90 jaar geleden plaats en met de huidige Russische invasie van Oekraïne in het achterhoofd lijkt een officiële erkenning ons een mooi teken van steun”, zeggen hoofdindieners Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) en Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

In 1932 en 1933 stierven tijdens 15 gruwelijke maanden miljoenen Oekraïners aan hongersnood. Die was systematisch voorbereid en uitgevoerd door de Sovjet-Unie onder leiding van de communistische massamoordenaar Jozef Stalin. De bedoeling hiervan was om het ‘opstandige’ Oekraïense volk op de knieën te krijgen om zo het communisme te kunnen implementeren. Deze misdaad tegen het Oekraïense volk staat bekend als de ‘Holodomor’, een samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod’ (honger) en ‘moryty’ (ter dood brengen). Volgens historici vielen er 3 tot 4 miljoen Oekraïense slachtoffers.

“De Holodomor voldoet aan alle voorwaarden van artikel 2 van het VN-verdrag voor het voorkomen en bestraffen van de misdaad van genocide van 9 december 1948”, zegt Samyn, “en moet dus als een volkerenmoord beschouwd worden.”

“We moeten in Vlaanderen meer stilstaan bij de gruwelijkheden die het communisme heeft veroorzaakt”

“Al meer dan 20 verschillende landen – waaronder Oekraïne zelf, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Georgië, Peru en enkele lidstaten van de Europese Unie (EU) zoals Estland, Letland, Litouwen, Polen, Portugal en Hongarije – hebben de Holodomor reeds als genocide erkend”, zegt Deckmyn. “Met de huidige Russische invasie lijkt het ons een goede manier om onze steun aan Oekraïne te tonen als wij de Holodomor eveneens als genocide erkennen.”

“Het lijkt in Vlaanderen aan kennis te ontbreken over de gruwelijkheden van het communistische terreurbeleid van het Stalin-regime in het algemeen en de Holodomor in het bijzonder”, zegt Samyn. “Het gaat hier nochtans om de genocide van een Europees broedervolk nog geen 100 jaar geleden. Het is nodig dat we dit beter herinneren.”

“Bovendien zijn er ook in het Vlaams Parlement mensen te vinden die geen slecht woord over Stalin kunnen zeggen”, besluit Deckmyn. “Laat hen nu maar eens kleur bekennen.”