Nieuws
dinsdag, 26 mrt 2024

Hoogste alertheid voor terreurdreiging blijft noodzakelijk

Foto: iStock. Hoogste alertheid voor terreurdreiging blijft noodzakelijk

Het Vlaams Belang wil de allerhoogste alertheid voor terreurdreiging. “Het vreselijke drama in Moskou was het werk van ISKP, de Centraal-Aziatische aftakking van IS. Maar het is de zoveelste aanslag die aantoont dat islamterreur nooit is weggeweest, en daar hebben we steeds voor gewaarschuwd”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “In dit land volgt Staatsveiligheid meerdere dossiers van ISKP-sympathisanten. Deze moslimextremisten moeten scherper in de gaten worden gehouden, en extra bewaking op publieke plaatsen dringt zich op.”

In Moskou vond het voorbije weekend een gruwelijke terreuraanslag plaats op een grote evenementenhal. Daarbij werden 133 onschuldige mensen gedood, en vielen ook nog meer dan honderd gewonden. Terreurorganisatie IS eiste de aanslag op. In Frankrijk is het dreigingsniveau ondertussen opgetrokken naar het hoogste niveau. En ook in het Verenigd Koninkrijk is het huidige dreigingsniveau voor internationaal terrorisme ‘substantieel’, wat betekent dat men een aanslag waarschijnlijk acht.

“Alertheid van onze politie- en veiligheidsdiensten moet op scherp staan”

“In België blijft het dreigingsniveau vooralsnog op niveau drie. Opschalen naar het maximale niveau, zoals in Frankrijk het geval is, wordt volgens de woordvoerder van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, niet overwogen”, aldus Depoortere die hierover minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zal ondervragen. “Enkel bij concrete dreigingen wordt naar niveau vier gegaan, maar het ontbreken hiervan mag ons zeker niet gerust stemmen. De alertheid van onze politie- en veiligheidsdiensten moet op scherp staan.”

Het Vlaams Belang eist alvast een verscherpt toezicht op alle gekende moslimextremisten op de zogenaamde OCAD-lijst. “En daarnaast is ook meer politiebewaking op openbare plaatsen en dito gebouwen noodzakelijk”, besluit Depoortere. “Bij voorkeur dient deze bewaking te gebeuren door politiemensen, maar bij gebrek aan voldoende beschikbare mankracht op korte termijn, moet eventuele bijstand van Defensie overwogen worden.”