Persberichten
woensdag, 07 jun 2023

Hoorzitting pachtwet dankzij Vlaams Belang

Op vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin zal het Vlaams Parlement een hoorzitting organiseren over de nieuwe pachtwetgeving. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden tegen het verzoek van Sintobin. De andere oppositiepartijen steunden het verzoek wel. Pachters en verpachters verdienen zo snel mogelijk een goede pachtwetgeving, reageert Sintobin. Hiervoor moeten ze wel eerst gehoord worden in het parlement.

Vandaag stond in het Vlaams Parlement de bespreking gepland van een voorstel van decreet van meerderheidspartijen cd&v, N-VA en Open vld inzake de pacht. De meerderheid, wou graag ook meteen stemmen hierover. Nochtans werden pas gisteravond meer dan dertig amendementen ingediend die het voorstel ingrijpend wilden aanpassen. Het Vlaams Belang pleitte daarom voor een hoorzitting om pachters en verpachters hun zeg te laten doen in het Vlaams Parlement. Oppositiepartijen Vooruit en Groen steunden dit voorstel. Zo stemden vijf parlementsleden uit de landbouwcommissie voor deze extra eenmalige hoorzitting, waardoor reglementair voldoende commissieleden het verzoek steunden om de hoorzitting te laten plaatsvinden. 

“Zowel de democratie als de landbouwers verdienen meer respect”

“De meerderheid werkt al jaren binnenskamers aan een nieuwe pachtwetgeving”, zegt Sintobin. “Nu de voorstellen er eindelijk zijn, willen cd&v, N-VA en Open VLD dan plots naar eigen zeggen geen tijd meer verliezen en stemmen ze zelfs tegen de organisatie van een hoorzitting die moet toelaten de voorstellen nog eens ernstig te bespreken binnen het parlement.” Sintobin betreurt “dat de meerderheid op die manier een ernstig democratisch debat in het parlement probeerde te fnuiken.”

Er zijn nochtans gegronde redenen om de teksten van dit belangrijke decreet nog eens grondig te bestuderen vooraleer over te gaan tot een stemming. Vanuit verschillende landbouworganisaties kwam er al forse kritiek op de voorstellen. Zo noemde Boerenforum de voorstellen “economisch, ecologisch, sociaal en juridisch niet verantwoord”. Het Algemeen Boerensyndicaat had een “onbehaaglijk gevoel” en vreesde “dat landbouwgrond terug meer vogelvrij zou worden”. Ook Boerenbond en Groene Kring vreesden dat met dit decreet nog meer landbouwgrond zou verdwijnen om er bos van te maken.