Nieuws
maandag, 18 sep 2023

Hotel Belgica weer open met verhuis asielzoekers van tentenkamp op Flageyplein naar hotels

De 80 asielzoekers van het tentenkamp bij het Flageyplein in Brussel hebben in hotels onderdak gekregen. “Hotel Belgica is weer open for business”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Nicole de Moor ondergaat de situatie en doet niets om de instroom te beperken. Het enige wat ze met de opvang in hotels bereikt, is meer aanzuigeffect creëren.”

Het tentenkamp op het Brusselse Flageyplein werd vrijdagavond opgebouwd door activisten van "Stop de Opvangcrisis” en een tachtigtal asielzoekers. Die hadden eerder het leegstaande gebouw naast het voormalige cd&v-hoofdkwartier gekraakt. Het tentenkamp kwam echter in opspraak nadat er een gevecht uitbrak met een tiental personen, waarna zes personen naar het ziekenhuis werden overgebracht. Bij de vechtpartij werden twee personen administratief aangehouden en door de Dienst Vreemdelingenzaken vastgehouden in een gesloten centrum. Om verdere overlast te vermijden, besliste de politie om het kamp af te sluiten. De 80 asielzoekers werden daarna in hotels opgevangen. Deze opvang zou georganiseerd worden door Bruss’help, de daklozenorganisatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Exact zeven maanden geleden

“Hotel Belgica is weer open for business”, zegt Van Grieken. “Het is exact zeven maanden geleden dat er asielzoekers in het Ibis-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) werden ondergebracht. Met het Vivaldi-management is het iedere dag opendeurdag.”

Het Vlaams Belang vindt dat staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (cd&v) geen enkele grip heeft op haar departement. “Ze ondergaat de situatie alleen en doet niets om de instroom te beperken”, aldus Van Grieken. “Zonder ommekeer in het asiel- en immigratiebeleid zullen dit jaar alle asielrecords breken. Het enige wat de Moor met de opvang in hotels bereikt, is meer aanzuigeffect creëren.”