Persberichten
vrijdag, 13 nov 2020

Huurinkomsten extra belast? “Gekibbel paarsgroen kan graaiplannen niet verbergen”

Het Vlaams Belang uit grote zorgen over de ‘oplossing’ die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil voordragen om de EU-veroordelingen en -boetes rond onze huurbelasting te stoppen. “Eerst kregen we een nieuwe effectentaks, dan een nieuwe stijging van accijnzen op tabak, hierna de koolstoftaks, en dan nu ook nog eens een nieuwe belasting op huurinkomsten? Dit gaan we niet zomaar slikken.”

De Belgische belasting op vastgoed is al jaren een probleem voor de EU, omdat er in het Belgisch belastingrecht een onderscheid wordt gemaakt tussen buitenlandse of binnenlandse woonsten - binnenlandse woonsten worden belast via het KI (kadastraal inkomen) en buitenlandse woonsten via de reële huurinkomsten.
Maar omdat Michel I, inclusief de N-VA, en nadien ook de regeringen-Wilmès het dossier niet oplosten wordt België opnieuw veroordeeld. Het Europees Hof van Justitie legt ons een boete op van 2 miljoen euro en een dwangsom van 7.500 EUR per dag. Van Peteghem zegt de komende weken echter een oplossing te zullen voorleggen, maar het Vlaams Belang vreest voor die ‘oplossing’.

Ravyts (Vlaams Belang) over huurinkomsten: “Buitenlandse woningen kunnen we converteren zodat ook daarop een KI-belasting wordt betaald”

“Het gekibbel bij de paarsgroene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en co kan hun graaipolitiek en -plannen niet verbergen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “We zagen al een nieuwe effectenbelasting om mensen te pesten die voor een extra pensioen sparen, fikse accijnsverhogingen, een koolstoftaks en nu wil Van Peteghem ook nog eens een extra huurbelasting invoeren? Dat gaan we niet slikken: de belastingvoet in België moet drastisch naar omlaag, niet naar omhoog.”

De partij stelt evenwel een oplossing voor. “We kunnen het belasten van reële huurinkomen uit buitenlandse woonsten converteren via een coëfficiënt”, zo legt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang) uit. “Zo worden die woonsten ook via een KI-voet belast, wordt elke woonst gelijk voor de Belgische fiscale wetgeving en - belangrijkst - gaan we onze burgers niet verder uitmelken. Een verhoogde belasting van de huurinkomsten - al dan niet door het belasten op basis van reële huurinkomsten - is voor ons onbespreekbaar zolang de rest van onze immense belastingvoet niet drastisch naar omlaag gaat.”