Nieuws
maandag, 17 apr 2023

“Internetfraude minder vervolgen is pure klassenjustitie”

Foto: iStock. “Internetfraude minder vervolgen is pure klassenjustitie”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat het parket van West-Vlaanderen internetfraude waarvan de schade niet hoger oploopt dan 2.500 euro niet langer wil vervolgen. “Het kan niet dat oplichters aan vervolging ontsnappen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Dit is een duidelijk voorbeeld van ontoelaatbare klassenjustitie.”

De West-Vlaamse speurders zijn bijzonder ontgoocheld over de maatregel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om op basis van het schadebedrag sommige internetfraude al dan niet te vervolgen. “Hun frustratie is heel begrijpelijk”, aldus Dillen “De speurders vragen zich terecht af waarom iemand die in twee weken tijd twintig mensen oplicht voor telkens 2.000 euro vanaf nu toch de dans als ontspringt.”

“Iemand die in twee weken tijd twintig mensen oplicht voor telkens 2.000 euro ontspringt vanaf nu de dans”

Het Vlaams Belang vindt dit pure klassenjustitie. “Wie een groot fortuin op zijn of haar rekening heeft staan en opgelicht wordt voor 5.000 euro krijgt wel een onderzoek, maar een bejaarde met een klein pensioentje die opgelicht wordt voor een bedrag lager dan 2.500 euro niet.” Nochtans stelde het regeerakkoord zeer duidelijk dat er zou geïnvesteerd worden in Justitie omdat mensen hun rechten gerespecteerd moeten zien, ‘ongeacht de financiële situatie’.

Volgens de procureur van West-Vlaanderen gaat het weliswaar om een moeilijke beslissing, maar is deze noodzakelijk omwille van een tekort aan personeel, zowel bij het parket als bij de politie. “De enige correcte reactie is niet het minder vervolgen van internetfraude, maar het investeren in meer mensen en middelen”, besluit Dillen die Van Quickenborne hierover zal ondervragen.