Nieuws
maandag, 06 dec 2021

“Jambon moet leerkrachten meer respect tonen”

Minister-president Jan Jambon (N-VA) blijkt niet alleen te weinig respect te hebben voor onze kinderen, maar ook nog eens voor het werk van leerkrachten. Nadat hij zélf een Overlegcomité inlaste, naar eigen zeggen om binnenevenementen aan banden te leggen en niet het onderwijs, kunnen sinds vandaag binnenevenementen onder 200 aanwezigen blijven doorgaan, maar moeten de scholen toch een week vroeger dicht. Want volgens Jambon is de laatste week voor de Kerstvakantie er een met ‘weinig pedagogische impact’, zo klonk het. “Jambon weet duidelijk niet waarover hij spreekt en heeft het onderwijsambt nog meer beschadigd.”

Afgelopen vrijdag vond er opnieuw een Overlegcomité plaats, het derde in drie weken tijd. Vooral de kinderen werden de dupe: vanaf 6 jaar moeten zij een mondmasker aandoen en ook gaan hun scholen een week vroeger dicht. Jambon vond dit echter schijnbaar niet zo belangrijk en noemde de week een met "weinig pedagogische impact”, met louter “een kerstfeestje hier en nog wat voorlezen en weet-ik-veel-wat daar.”

“Jambon draagt zelf bij aan tekort leerkrachten"

“Een schaamteloos misprijzen van het belangrijke werk van leerkrachten in die laatste week voor de vakantie”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Hypocriet ook, want de Vlaamse Overheid organiseerde twee weken geleden met veel reclame nog ‘de voorleesweek’, waarbij terecht het belang van voorlezen werd aangetoond. Herinner u ook toenmalig directeur-generaal van het katholiek onderwijs (en huidig CD&V-politica) Mieke Van Hecke die in 2013 zelfs wou dat het kindergeld werd afgepakt van kinderen die met behulp van hun ouders één dag spijbelen om wat vroeger op vakantie te gaan.”

“Fundamenteel echter is dat we beseffen dat het lager onderwijs geen veredelde kinderopvang is”, besluit Beckers. “Maar aan deze indruk heeft Jambon dus echter helaas bijgedragen. De week voor de Kerstvakantie is onderwijskundig wél belangrijk, omdat er nog veel herhaald en gedrild wordt in aanloop van de grote lespauze die een vakantie nu eenmaal is. Waarom zou men anders ook de zomervakantie willen inkorten omwille van leerachterstand, als de Kerstvakantie met 50 procent vergroten niet zou uitmaken? Dit zeker in tijden van coronaleerachterstand en een hele hoop extra lokale quarantaines. Om nog maar te zwijgen over de hele hoop anderstalige kinderen die nu een week extra geen Nederlands zullen horen. Alweer een triest schouwspel van Jambon: hopelijk volgen er geen meer, maar ik vrees ervoor.”