Persberichten
dinsdag, 16 mei 2023

Kabinetsmedewerker van Lydia Peeters krijgt subsidies van eigen kabinet: verstrenging deontologische code nodig

Op het kabinet van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) werkt een adviseur die tevens eigenaar is van een rijopleidingscentrum dat subsidies van datzelfde kabinet ontvangt. “Het is wel heel cynisch dat iemand die het beleid mee uitstippelt hier ook nog eens aan verdient”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Een verstrenging van de deontologische code bij de overheid is meer dan ooit nodig. De kabinettocratie van de traditionele partijen is een gevaar voor onze democratie.”

Al drie jaar werkt Chris Vanhee als adviseur Mobiliteit en Verkeersveiligheid op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Daarnaast is hij ook zaakvoerder van Promove, een bedrijf dat rijvaardigheidstrainingen aanbiedt zoals slipcursussen. Bij Promove kan men echter ook langsgaan voor het terugkommoment, dat sinds kort verplicht is. Hiermee moet men zes tot negen maanden na het behalen van een definitief rijbewijs B opnieuw rijtesten afleggen. Dit terugkeermoment heeft als doel om het aantal verkeersongelukken bij jonge bestuurders terug te dringen. Bedrijven die zulke cursussen aanbieden, ontvangen hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. Promove ontving vorig jaar zo 160.500 euro van het departement waar de eigenaar zelf deel van uitmaakt.

“Het is wel heel cynisch dat iemand die het beleid mee uitstippelt hier ook nog eens aan verdient”, zegt Claes. “Wij hebben ons altijd verzet tegen de invoering van het terugkeermoment omdat dit de automobilist onnodig op kosten jaagt. Nu blijkt ook dat het dient als lucratieve bijverdienste voor cabinettards.”

Dit nieuw geval van belangenvermenging komt er net na de heisa met de door bpost betaalde kabinetsmedewerkers van federaal minister Petra De Sutter (Groen) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) én het nieuws dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (cd&v) nu als consultant werkt voor het agentschap dat hij tien jaar lang beheerd heeft. “Een verstrenging van de deontologische code bij de overheid is meer dan ooit nodig”, aldus Claes. “Beleid maken moet het algemene belang dienen en niet het persoonlijke fortuin van enkelingen. De kabinettocratie van de traditionele partijen is een gevaar voor onze democratie.”